Kurkuma és szemes fekete bors egy gazdagon díszített nyelű evőkanálban.

A kurkuma nem csupán kulináris élvezeteket nyújt, hanem nagyszerű egészségügyi tulajdonságokkal is rendelkezik. A kurkumát nagyon kedveli az ájurvédikus és a kínai orvoslás. Terápiás hatása évezredekre nyúlik vissza. Számos tanulmány kimutatta, hogy ez a fűszer pozitív hatással van a neurológia, a kardiovaszkuláris, a metabolikus, az immunrendszeri és a celluláris egészségre. Segíthet a pajzsmirigy támogatásában és elősegítheti a hosszabb élettartamot. A kurkuma számos egészségmegőrző tulajdonságát a benne lévő kurkuminnak köszönheti, amely a fűszer aranysárga színét adja.

A kurkumának csak egy nagyon kis részét tudja önmagában az emberi szervezet hasznosítani, így érdemes fekete borsot adni hozzá, amely lehetővé teszi, hogy maximálisan kihasználjuk a kurkuma gyógyító tulajdonságait.

A fekete bors az egyik leggyakoribb fűszer a bolygón. Sok helyen a fűszerek királyának is nevezik. Megfelelően tárolva ízét és aromáját hosszú évekig megőrizheti. A fekete borsot használhatjuk hányinger, fejfájás, rossz emésztés és torokfájás enyhítésére. A fekete bors az egészségügyi előnyeit és csípős ízét egy piperin nevű természetes alkaloid vegyülettől kapta.

A fekete borsban lévő piperin segít ellazítani a bélmembránt, így a nagyobb részecskék, mint a kurkuma is, könnyedén áthaladhatnak rajta.

Bár a kurkuma és a fekete bors önmagában is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, együttesen a pozitív hatásuk fokozódik. A kurkuma számos antioxidáns vegyületet tartalmaz. A kurkumin különösen hatásos antioxidáns. A piperin is rendelkezik antioxidáns hatással. A piperin csökkenti a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott oxidatív stresszt. A bors és a kurkuma együttesen segít megduplázni az antioxidáns hatást.

A májban a kurkuma elősegíti a koleszterin eliminációját az epetermelés növelésével. A kurkumin a májsejteket védi meg a méreganyagoktól. A fekete bors elősegíti a glutation biológiai hozzáférhetőségét, amely a májat sejtszinten védi.

Mind a kurkuma, mind a fekete bors fokozza az emésztőenzimek áthaladását a bélben, ezzel segítve a táplálékok gyorsabb feldolgozását.

A kurkuma és a fekete bors kettőse jelentősen képes lecsökkenteni az ízületi és az izomfájdalmakat, nemhiába olyan kedvelt mindkét fűszer a sportolók körében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*