Makadámdió a félbetört csonthéjával együtt – makrofotó.

A makadámdió őshazája Ausztrália. A növény termésének belseje rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban – A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- és E-vitaminban –, illetve ásványi anyagokban – vas, kalcium, kálium, nátrium, magnézium, cink, szelén, réz és foszfor – is. A makadámdió rendkívül sok fehérjét tartalmaz, amelyre az emberi szervezetnek nagyon nagy szüksége is van, hiszen testünk egyik fő építőeleme a fehérje, amely megtalálható a hajunkban, a körmünkben, vérünkben, izmainkban és szöveteinkben is. A dió élelmi rostokkal van teli, tehát a fogyókúrázók beépíthetik étrendjükbe, mivel képes az éhségérzetet csökkenteni, és hozzá tud járulni a testsúlycsökkenéshez is.

A makadámdió-olaj antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, erősíti az immunrendszert és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Stimulálja a vérkeringést, tisztítja a nyirokrendszert, mérsékli a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. Az olaj nagyon jól használható keringési zavarok kezelésére is.

A kozmetikai ipar egyik nagy kedvence ez az olaj, nem is csoda, hiszen nagyon sok mindenre felhasználható a szépségápolás területén. Sebet gyógyít és nyugtató hatást kölcsönöz a bőr számára. Csodákat tesz a fáradt lábakkal és a terhességi csíkokkal. Enyhíteni képes a bőr gyulladásos tüneteit, lassítja a bőr öregedési folyamatait, védelmet nyújt az UV-sugarak ellen. Minden bőrtípusra ajánlott a használata, legyen az a bőr zsíros, vegyes, érzékeny vagy irritált. A bőrfelületet táplálja, regenerálja és hidratálja anélkül, hogy elnehezítené azt, illetve zsíros érzetet keltene. A száraz, kirepedezett kezek és ajkak is hálásak lesznek, ha egy kevés makadámdió-olajjal ápolja azokat.

Az olajat önmagában is fel lehet használni, de bele lehet keverni natúr test- és arcápoló krémekbe, emellett masszázsolajként is használható. Alkalmazhatja fürdőolajként is, hiszen a testet így is képes bársonyossá, puhává varázsolni. Még a smink gyengéd eltávolítására is képes. A festett és töredezett haj bizonyára fellélegzik, ha pakolásnak vagy hajvégápolónak használja ezt a tápláló olajat, ugyanis védelmet biztosít a haj számára a környezet káros hatásaival szemben, és mivel képes kiszűrni a hajat is károsító UV-sugarakat, ezért a haj színvédelmét is biztosítani tudja.

Az olaj füstölési pontja meglehetősen magas, ezért főzés és sütés során nem szabad erről elfeledkezni. De salátákat is meg lehet ezzel a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olajjal locsolni, hiszen ezzel is tettünk valamit egészségünk megőrzése érdekében.

Egyes személyeknél a csonthéjasok allergiát okozhatnak, így lehet, hogy a belőle készült olaj is allergiás reakciót vált ki, ezért használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Pingback: Ismerd meg a gyulladáscsökkentő, immunerősítő, bőrszépítő, makadámdiót! | Diabetika.info

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*