Orbáncfű sárga virágai porcelán mozsárban.

A kémiai depresszánsok mellett a természetnek is megvannak a maga depresszió elleni szerei. Ezek talán nem annyira hatékonyak, mint vegyi társaik, de cserébe annál kevesebb mellékhatással rendelkeznek. Ezek a gyógynövények többnyire enyhe depressziónál alkalmazhatók.

Orbáncfű

Az orbáncfüvet már a középkorban is alkalmazták melankolikus kedélyállapot ellen, és ma is felhasználják ezt a gyógynövényt enyhe vagy középsúlyos depresszió kezelésére. Rendkívül hatékony, súlyos eseteknél azonban nem ajánlott. Az, hogy az orbáncfűben pontosan melyik kivonat hat, az még nem egészen tisztázott. A hipericinből indulnak ki, de feltehetően a hatóanyagkomplex az, amely a növényt annyira hatékonnyá teszi. Az orbáncfű antidepresszív hatása tudományosan bizonyított. A legújabb tanulmányok szerint az orbáncfűkészítmények az antidepresszánsokhoz hasonló hatást képesek kiváltani, de lehetséges mellékhatásuk a bőr fokozott fényérzékenysége (fototoxicitás) vagy egy allergiás reakció is lehet. Orbáncfű szedésekor figyelni kell arra, hogy felléphetnek más szerekkel kölcsönhatások, például az orbáncfű befolyása alatt csökken a fogamzásgátló tabletták hatása.

Golgotavirág

Enyhe depressziónál segíthet a golgotavirág levele. A gyógynövény különösen belső nyugtalanság, ingerlékenység és alvászavarok ellen hat. A golgotavirágnak általános nyugtató hatása van – pontosan szorongásos zavaroknál –, és ezért pozitív hatással lehet a depresszív hangulatokra is. Ezen kívül ez a növény testi fájdalmakat, például hátpanaszokat is enyhít.

Keltike

A keltike gyökérgumója nyugtató és ugyancsak antidepresszív hatással rendelkezik. A keltikekivonatból készült szereket gyakran alkalmazzák alvászavarok és belső nyugtalanság enyhítésére.

Macskagyökér

A macskagyökeret régóta olyan gyógynövényként ismerik, amelyet nyugtatásra használnak. Alvászavaroknál és idegességnél nagyon pozitív a hatása. Emellett a macskagyökér a lélek számára kiegyensúlyozás, és ezzel enyhe antidepresszáns szernek is számít. A pozitív hatás a macskagyökér bevétele után meglehetősen hamar bekövetkezik.

Ehhez a cikkhez 14 hozzászólás

 1. egyetértek én is ezeket használom évek ota

 2. Gulyás Józsefné

  Tetszik,én is alkalmazom,nagy előszeretettel
  Katalin64

 3. Ohnsorge Magda

  A macskagyökér tényleg nagyon jó.

 4. Fábián István

  Bizonytalanná tett, amit az orbáncfűről írtak. Annál is inkább, mert nekem a Sedacur forte nem használt. Ha nem ismerik eléggé az orbáncfű alkotó elemeit és hatását, miért etetnek vele minket, akik nem értünk ehhez és csak a reklámokra, szóbeszédekre hagyatkozva vesszük-esszük akár a gyógynövényeket, akár az ezekből készült csodaszereket? Talán itt is a pénz az Úr mindenekfelett? Nem sajnálom a jó áruért a pénzt. De most megingott a bizalmam a homeopátiában, a gyógynövény-csodákban, pedig eddig jóhiszeműen csodáltam a tudásukat… És nagyon szeretném, ha biztosabb talajon állana mindez… Fábián István

  • Kedves István!
   Amit én tudok az orbáncfűről, hogy bizonyos vércsoportokban(0) nem használható, illetve nem javasolt (Adamo: ABO vércsoport terv). Én hiszek benne, nem minden jó mindenkinek, különbözőek vagyunk.
   Üdv Jura

  • sajnos az Istvánnal kell egyetértenem,mivel a depresszió szinte minden szintjén jártam,a legalsóban még jó volt a valériana,aztán gyógynövénykényt a macskafű,komló meg nem tudom milyen kivonattal.de amikor már rosszabbul van az ember akkor de csak is akkor már gyógyszerek kellenek.Örülök azoknak ,akik még azon a szinten vannak,hogy elég a gyógynövény,mert tudom ott még nekem is használtak.Mindenkinek gyógyulást kívánva kinek így kinek úgy üdvözlettem

 5. Kedves Fábián István!
  Talán nem egy cikk alapján kéne megdőlni-e a hitének.
  A gyógynövények hatásait több ezer év óta ismert. Ez alatt csak ki kellett volna jönni-e, h jó vagy rossz az orbáncfű. Az meg, h a kémikusok-orvosok nem tudják h mi hat tán még jó is. Mert ezek úgyis csak 1-2 összetevőt tudnának azonosítani, a többi 10-20-at meg úgysem. Nem is hiszem, h ma is értik mitől hat bármelyik gyógynövény is. De lehet, h a régi javasasszonyok, füvesemberek se tudták, mégis hatékonyan gyógyítottak vele.

 6. Kérem a tájékoztatást, hogy a macskagyökeret milyen
  formában kell fogyasztani. A növény darabos, azt kell bevenni? és ha igen mennyit? Vagy teát készíteni?
  Súlyos depresszióra!
  Köszönettel.

 7. Próbáljátok ki a céklát .Nyersen fogyasztom . Lereszelem pici édesítőszer és ehető.Ez a zöldségféle csodákra képes. Mindennap minimum husz dekányit ,gumó nagyságától függ. Dávid prof. állandóan ezt szajkózza csá.

 8. Pingback: Diindolil-metán – a természet csodája? | Gyógyszer Nélkül

 9. Pingback: Mit értünk B-vitamin-komplex alatt? | Gyógyszer Nélkül

 10. Pingback: A nap egészségesen tart | Gyógyszer Nélkül

 11. Nemrégiben hallottam, majd olvastam a kurkuma depresszióellenes hatásáról. Inkább mint a Prozac. Interneten is utána lehet keresni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*