Doktornő fehér köpenyben fonendoszkóppal a nyakában hallgatja egy nő páciensét, papír a kezében.

Az ember életében adódhatnak olyan lelki problémák, amelyek fizikai tüneteket, sokszor akár komoly betegségeket is okoznak. A lelkünket érő kín nem mindig nyilvánul meg testi fájdalomban, de a szervezetünk jelez, ha valami nagyon nincs rendben velünk. A lelket ért sérelmekre figyelmeztet a hajhullás, a különféle bőrbetegségek, az emésztési vagy táplálkozási zavarok, az ekcéma vagy a magas vérnyomás is. A lélek üzen a testnek, ha bensőket valamilyen ártalom éri, és ez testi egészségünkre is kihat. Ezt a jelenséget nevezzük pszihoszomatikának. A pszichoszomatika egy görög eredetű szó. A pszicho kifejezés az elmére, míg a szomatikus szó a testre utal. Amikor pszichoszomatikus betegségről beszélünk, akkor mindig egy olyan nyavalyára gondolunk, amit az elme okoz a test élettani folyamataival. A diagnózis felállítását nehezíti, hogy sok esetben nem egy konkrét betegség alakul ki a páciensnél, hanem csak egy-egy tünet, és a vizsgálatok sem mutatnak semmilyen eltérést, amit kezelni lehetne. Ezek a panaszok csupán a lélek válaszai az idegrendszeren és az immunrendszeren keresztül a testet érő negatív ingerekre.

Nézzük, hogy a lélekre nehezedő súlyos gondok milyen testi szimptómákat okozhatnak. Ha valakinek bőrproblémái vannak, az utalhat a ki nem nyilvánított érzelmekre, és azt jelzi, hogy az illető képtelen a megfelelő kommunikációra környezetével. Az emésztési gondokkal küzdők sokat tépelődnek, de sérelmeiket nem merik hangosan kimondani, hanem inkább csendben rágódnak rajta. A határozatlan embereket gyakran gyötrik gerincbántalmak. A migrén a maximalista emberekre jellemző. A nőiség, a szexualitás elutasítása női betegségekben csapódik le. A pajzsmirigybetegség megjelenése a változásoktól, a jövőtől való félelemnek és a bizonytalanságnak köszönhető. A torokkaparás azoknál alakulhat ki, akiknek nem merik nyíltan felvállalni a véleményüket. Az érzelmek visszafojtása hólyaggyulladást eredményezhet. A reumás személy önmagával és a környezetével sem elégedett. A vesebetegséggel küzdő egyén sikertelen a párkapcsolatában, és képtelen jó kapcsolatot kiépíteni embertársaival. A gyomorbetegség jelezheti, hogy az illető a benne dúló haragot, dühöt és régi sérelmeit visszafojtja, nem tud azoktól megszabadulni.

Az orvostudomány ma már elfogadja, hogy léteznek pszichoszomatikus betegségek, de a páciensek is nyitottak a lélek és a test együttes gyógyításának lehetőségére. Fontos, hogy a lelki sebek okozta tünetek megtapasztalásakor keresse fel orvosát, és beszéljék meg a lélek gyógyításának módjait, hiszen a lelki sérelmek és fájdalmak feldolgozása teszi csak lehetővé, hogy ne betegedjen meg komolyan, és teste, illetve lelke újra összhangban tudjon létezni egymással.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Szabó Katalin

    Tudom, hogy melyek azok a gondok, amelyek nehezítik a lelkemet. Próbálok pozitívan gondolkodni, rendszeresen relaxálok, de ez kevés – mert a testi tüneteim/betegségeim szerintem a hosszú ideje tartó pszichés terhekre vezethetők vissza. Mit tehet az ember egy vidéki kisvárosban?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*