Szív alakú fonott kosárkában több kisebb vöröshagyma.

Hagymával szabályozható a vércukorszint. Ez akkor is sikerül, ha valaki már cukorbeteg, és gyógyszert kell szednie rá. A hagymát ugyanis bevethetjük a szokványos gyógyszerek mellett, azok hatását erősíti, tehát csökkenti a vércukorszintet. Igen, a hagyma napi fogyasztása tanulmányok szerint a vércukrot akár 50%-kal is csökkentheti, ezért vércukorprobléma esetén a hagymának kedvenc zöldséggé kellene válnia.

Hagyma mint cukorbetegség elleni szer

A hagymakivonat egy vizsgálatban egész feltűnően csökkentette mind a túl magas vércukorszintet, mind a túl magas koleszterinértékeket. A tanulmány eredményeit 2015. március elején San Diegóban tették közzé az Endokrin Társaság 97. éves ülésén. A kutatók szerint a hagyma valóságos cukorbetegség elleni szer. Ezen felül olcsó, szinte mindig elérhető, és nagyon egyszerűen az étrendbe integrálható.

A hagyma csökkenti a vércukorszintet

A vizsgálatban három, cukorbetegekből álló csoport vett részt, melyek különböző dózisban – 200, 400 és 600 mg/testsúlykilogramm – kapták a hagymakivonatot. A csoport tagjai gyógyszert is szedtek betegségükre. Volt három kontrollcsoport is, melynek tagjai nem voltak cukorbetegek, de ugyanazt a gyógyszert és hagymakivonatot kapták, mint a „cukros” csoportok. Kiderült, hogy a 400 és 600 mg hagymakivonat az éhgyomri vércukorszint jelentős csökkenéséhez vezetett: 35, illetve 50%-kal csökkentek ezek az értékek. A hagymaterápia alatt még a koleszterinszint is csökkent. Itt is a két magasabb hagymadózisnak volt a legjobb hatása. Egy további jótékony hatása volt a hagymakúrának, hogy testsúlycsökkenéshez is vezetett. A kutatók szerint azért, mert a hagyma serkenti az anyagcserét.

A hagyma hatásmechanizmusa a cukorbetegségnél még ismeretlen

Az mlg mindig nem tisztázott, hogy a hagyma milyen mechanizmusokon keresztül csökkenti a vércukorszintet. A kutatók szerint a hasnyálmirigy gyógyulása mindenesetre nem következik be sem gyógyszerrel, sem hagymával. Feltételezhetően a hagyma krómtartalma növeli a sejtek inzulinérzékenységét úgy, hogy több vércukrot lesznek képesek felvenni, és ezáltal csökken a vércukorszint. Egy másik verzió szerint a hagyma fokozott inzulintermelést vált ki a hasnyálmirigyben. A hagymának azonban minden esetben nyersnek kell lennie. Ha tehát élvezni szeretnénk a hagyma antidiabetikus hatását, rendszeresen releváns mennyiségű nyers hagymát kell ennünk – pl. salátában, mártogatósban, szendvicsen stb. A megfőzött, párolt vagy más módon hőkezelt hagyma nem mutat hasonló hatást.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Régebben az emberek,különösen falun ,rendszeresen ettek naponta legalább egy fej nyers vöröshagymát,szalonnához,zsiros kenyérhez stb.orvos nem látta őket,de valószínű a 2-es tipusú cukorbaj sem rombolta az érrendszerüket, és szép kort értek meg.Sajnos ma nem “divat” a zsiros kenyér és a szalonna,igy aztán egyre kevesebben fogyasztanak nyers vöröshagymát.

  2. Dr. Dudás László

    A kettes típusú cukorbetegség civilizációs betegség. Ezt mindenki tudja, de én azt az aspektust emelném ki, hogy az érvényesülési kényszer arra szorítja az embereket, hogy egészségtelenül éljenek. Nevezetesen mások tisztelete – a saját érvényesülés – miatt nem esznek hagymát, fokhagymát, nem fogyasztanak almaecetet. A mindennapos gépkocsihasználat miatt az étkezések vércukorszint emelő hatását nem kompenzálhatják egy kupica pálinkával, vagy egy pohár vörösborral. Nem járhatnak a munkahelyre kerékpárral az izzadtság miatt. És így tovább. Ahogy a nem túl gusztusos felragasztott fogszabályozóból is státusszimbólum vált – nem éppen nálunk -, a nem túl gusztusos hagymás lehelet átértékelése is célszerű lenne.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*