Szegfűszeg és a belőle készült olaj csinos üvegcsében.

Mit tudunk tenni, ha fogfájás kínoz? Létezik néhány házi praktika fogfájás ellen. Egyeseknek enyhítő hatásuk van, másokat nyugodtan a mítoszok közé sorolhatunk, mert alig van hatásuk. A fogfájás kellemetlen, és kellően tönkreteheti a napot. Annál bosszantóbb, ha az ajánlott házi praktika egyáltalán nem működik. Mindenesetre vannak szerek, melyek tényleg enyhülést hoznak, ezeket mutatjuk most be.

  • Az első lépések egyike, hogy az érintett helyet hűtsük. Ehhez használhatunk egy zacskó jeget, melyet az állkapcsunkhoz tartunk, vagy szopogathatunk egy jégkockát. A hideg vizet egyszerűen mozgassuk a szánkban egyik oldalról a másikra, hogy csillapodjon a fájdalom.
  • A szegfűszeg csodát tehet fogfájásnál. Ha van otthon, haladéktalanul rágjunk el egyet. Eközben próbáljuk meg a szegfűszeget a lehető legközelebb a fájó helyhez mozgatni, és ott felaprítani a fogunkkal. Az illóolajok, amelyek a szétrágás során szabadulnak fel, nagyon erősen enyhíthetik a fogfájást.
  • Az alkohol megöli a baktériumokat. Ha van kéznél tömény alkohol, végezzünk vele szájöblögetést. Minél erősebb az alkohol, annál jobb fogfájásra. Az alkohol ugyanis megöli a szájüregben lévő baktériumokat. Próbáljuk meg legalább 5 percig a szánkban tartani, de természetesen ne nyeljük le.
  • Nagyon jól működik a zsályateával vagy kamillateával való öblögetés is, mivel mindkét tea antibakteriális hatású, és ezért pozitívan hat a szájüreg fájdalmaira.
  • A teafaolajnak is fájdalomcsillapító hatása lehet. Végezzünk vele szájöblítést, vagy csepegtessük az olajat közvetlenül az érintett helyre. Bár nem jóízű, a fájdalmat rendkívül jól enyhíti.
  • A konyhasó is működik. Egyszerűen adjunk egy pohár vízbe kevés konyhasót, és ezzel öblögessünk.
  • A rozmaring is segít fogfájás ellen. A szárított levelek ugyanis a szegfűszeghez hasonlóan olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek a szájban lévő baktériumokat elpusztítják, és következésképp csillapítják a fogfájást.

Mindenképp azt tanácsoljuk azonban, hogy fogfájásnál mielőbb keressük fel a fogorvost, mert az összes lehetőség csupán enyhítheti a fájdalmat, de a problémát nem oldja meg, csak egy kicsit elviselhetőbbé teszi. Ezek a módszerek tehát csak rövid távon hatnak, hogy kibírjuk az éjszakát vagy a napot, amíg eljutunk a fogorvoshoz. Erős fájdalom esetén előnyös lehet több módszert egymással kombinálni.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Nálam a szilvapálinka vált be a legjobban

  2. Ez mind mind hazipraktika.A szalicilrol szo nem esett.patikaban kaphato szalicilsav kis gezdarabra rateve benedvesitve csodat tesz.akinek ez sem eleg az szivjon marihona aljat vagy opiumot

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*