Futó emberke vitaminokból, étrend-kiegészítőkből kirakva.

Az életmódunkon sohasem késő változtatni. Megtehetjük ezt csontjaink védelmének érdekében is. Ahhoz, hogy a csontjaink épek és egészségesek maradjanak, érdemes az életünkön és káros szokásainkon változtatni, hiszen ezek okolhatók a csontvesztésért, de persze egy-két életfolyamat is közrejátszik abban, ha csökken a csontjaink sűrűsége. Akik rendszeresen fogyasztanak kávét és dohányoznak, meglehetősen nagy kockázatot vállalnak. Ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, kalciumra van szükségünk. A kávé azonban jelentősen lecsökkenti szervezetünkben a kalcium mennyiségét. A dohányzás szintén hozzájárul a csontvesztéshez, abbahagyása azonban jelentős javulást eredményezhet. Aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, annak is számolnia kell azzal, hogy csontjaival gondjai lesznek, mert az alkohol meggátolja az értékes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, vagyis a kalcium, a magnézium és a D-vitamin nem képes megfelelően hasznosulni.

Az egészségtelen táplálkozás szintén okolható a csontvesztésért. Sok élelmiszer okoz savasodást a szervezetünkben, márpedig a savas közeg is okolható azért, ha csontjaink sűrűsége nem megfelelő. Milyen ételek kedveznek a savas közeg kialakulásáért? Elsősorban a finomított szénhidrátok, az állati fehérjék vagy a túl sok só fogyasztása. Ez utóbbit zöldfűszerekkel is lehet helyettesíteni, melyek amellett, hogy kellemes ízt kölcsönöznek az ételeknek, még rendkívül egészségesek is.

A nők talán kicsit jobban retteghetnek a csontvesztés folyamatától, hiszen a menopauza sajnos ezt is hozza magával, mivel ilyenkor jelentős mértékben lecsökken a szervezetben az ösztrogénszint. Habár megelőzéssel sokat tehetünk azért, hogy a folyamat ne okozzon maradandó károkat a szervezetünkben. Ezért érdemes rendszeresen, évente szűrővizsgálatokra járni és a kezelőorvossal a teendőket megbeszélni.

Csontjainknak szüksége van kalciumra, hogy erősségüket és sűrűségüket megőrizhessék. Kalciumforrások: mák, szezámmag, szardínia, mandula, spenót, dió, sajt, tej és egyes fűszernövények, mint például a kakukkfű, a kapor vagy a bazsalikom. Vitaminok közül a D-vitamin a kiemelkedő, mivel ez elősegíti, hogy a kalcium fel tudjon szívódni és be tudjon épülni. D-vitaminban gazdag ételek: vaj, sajt, tej, halak, gabonafélék. A kalcium mellett lényeges szerepe van a magnéziumnak is, hiszen ennek az ásványi anyagnak több mint a fele a csontokban található, emellett segíti a kalcium felszívódását. Jó tudni, ha túl sok a szervezetben a kalcium, akkor ez meggátolja a magnézium felszívódását. Magnéziumban gazdag ételek: sötétzöld színű zöldségek, alma, citrom, füge, olajos magvak, diófélék, borsó, mandula.

Kutatások a mai napig folynak azzal kapcsolatban, hogy milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van ahhoz szükségünk, hogy csontjaink egészségesek maradjanak. A vizsgálatok szerint K- és C-vitaminra is szükségünk van csontjaink épségének megőrzése érdekében. A K-vitamin olyan fehérjéket mozgósít, amelyek szintén részt vesznek a csontok felépítésében. K-vitamin-források: zöld leveles zöldségek, karfiol, spenót, gabonafélék, káposzta. Egy vizsgálat során megállapították, hogy a C-vitaminnak is kiemelkedő szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében, de még a csontképződésben is a segítségünkre lehet. Milyen élelmiszerekben található sok-sok C-vitamin? Többek között a citrusfélékben, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a paradicsomban, a paprikában és a brokkoliban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*