Derékszakaszon jelentkező hátfájás sematikus rajza.

Szerencsére a hátfájások legnagyobb része elmúlik másfél hónap alatt és nem igényel orvosi beavatkozást. Azonban a hátfájás komoly betegségeket is előre jelezhet. Mindaddig, amíg nem jelentkeznek olyan tünetek, mint súlyos éjszakai fájdalom, fogyás, lábfájdalom, zsibbadás, bizsergés, gyengeség, a belek és a hólyag működési zavarai, illetve láz, addig nyugodtan megpróbálkozhat az öngyógyítással. Most olyan tanácsok következnek, amelyek segíthetnek a hátfájás enyhítésében.

A relaxációs gyakorlatok csökkenthetik a hátban kialakuló fájdalmat. A gyengéd nyújtás pihenteti a hátizmokat, megnyújtja a gerincet és enyhíti a törzsre és a csigolyákra nehezedő nyomást, amely gyakran a stressz következménye. Mindenképpen kérdezze meg az orvosát vagy egy gyógytornászt, hogy ez milyen gyakorlatokat javasol az Ön egészségügyi gondjaira. A vízben végezhető testgyakorlatok is rendkívül hasznosak lehetnek.

A fekvő pozíció csökkenti a gerincre nehezedő nyomást és ez csökkenti, illetve megszünteti a hátfájást. A legjobb pozitúra a magzati póz lehet. A két lába közé pedig helyezzen egy kispárnát, amely a lábakat támasztja meg kellőképpen. A kezelés része kell, hogy legyen az ágynyugalom, azonban, a hosszabb inaktív időszakot el kell felejteni, mivel ez gyengíti az izomzatot és még inkább fokozza a fájdalmat. Addig, míg a fájdalom megszűnik, addig is mozogjon, de ne emeljen nehezet, felejtse el a hirtelen és megerőltető mozdulatokat és edzéseket. Több kutatás is igazolta, hogy azoknál a hátfájással küszködő személyeknél szűnt meg hamarabb a fájdalom, akik nem hagytak fel korábbi életvitelükkel, vagy legalábbis mozogtak az ágynyugalom helyett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A jég terápiás hatású lehet, ha a hát fájdalmát nem valami komoly betegség okozza. Amellett, hogy a jeges borogatás csökkenti a fájdalmat, elősegíti a vér áramlását és a duzzanatokat is lecsökkenti. A jéggel teli tömlőt helyezze a fájdalmas területre és minden kétórában ismételje meg ezt a fajta kezelést. A jégterápia a sérülést követő első 48 órában a leghatásosabb. A másik kezelési mód a masszázs, amelyet jégkockával végeznek. Valakinek pedig a meleg borogatás, vagy a forró fürdő válik be, attól függően, hogy pontosan mi okozza a problémát.

Egyesek fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentő szereket alkalmaznak, azonban sok gyógynövény is képes gyulladást csökkenteni és fájdalmat csillapítani. Gyulladáscsökkentő gyógynövények többek között a fekete nadálytő, az árnika, a rozmaring vagy az ördögkarom. Gyógynövények, amelyek fájdalmat csillapítanak: borsmentaolaj, fehér fűzfa, levendula, gyermekláncfű, árnika, csalán és cickafark.

A fűző is hasznos viselet lehet hátfájdalom esetén. A fűző segítségével a napi teendőket is könnyebben el tudjuk végezni, hiszen jelentősen lecsökkentheti a fájdalmat és megkönnyítheti a mozgást, illetve ennek használata mellett még talán szabadságra, táppénzre sem kell mennünk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*