fbpx

7 tény és tévhit egészséggel és betegséggel kapcsolatban

Immunrendszert szimbolizáló kép egy emberi testtel és a beférkőzni akaró baktériumokkal.

Bizonyára Ön is kíváncsi néhány egészséggel és betegséggel kapcsolatos mítosz valóságtartalmára. Napjainkban nagyon sok információt hallunk, és sokszor ezek egymásnak teljesen ellentmondanak. Természetesen mostanában is nagyon sok kutatás zajlik, és az eredmények is gombamód szaporodnak. Mindig újabb és újabb vizsgálatok folynak, hogy az emberek minél tudatosabban és egészségesebben élhessenek. Ezek a kísérletek abban is segítséget nyújtanak, hogy a különféle betegségekről is minél több adat jusson el hozzánk.

Biztos érezte már, hogy ha jókedvű, akkor ez a közérzetére is pozitív hatást gyakorol. A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy az optimista emberek élete is meghosszabbodik, mivel sokkal kisebb esetükben a szívbetegségek kockázata. Egy másik vizsgálat szerint azok a szívbetegek, akik bizakodóak voltak a kezelésükkel kapcsolatban, csakugyan tovább éltek, mint pesszimista, szintén szívbeteg társaik.

Manapság nagyon divatos lett a bioélelmiszerek fogyasztása. Sokan csak kifejezetten kukacos gyümölcsöket válogatnak összes a piacon, mert meg vannak róla győződve, hogy az csakis biogyümölcs lehet, és soha nem érintkezett semmiféle permetszerrel. A nem biogazdaságból származó termések is lehetnek fertőzöttek és kukacosak, ha nem megfelelő permetszert használtak, vagy a kukacok elleni ellenszert nem ideális töménységben alkalmazták.

Ha valaki folyamatosan zajos környezetben kénytelen élni, hamarabb kap szívrohamot. Ez a lárma lehet hangosabb, például egyes tömeg- vagy légiközlekedési eszköztől származó zajongás, ha valaki egy repülőtér vagy vasútállomás közelében lakik, de lehet ez a játszótérről a lakásba beszűrődő gyerekzsivaj is. A legveszélyesebb mégis az éjszakai pihenést megzavaró lárma, hiszen ilyenkor sem áll le a szervezet adrenalintermelése. Emellett megnő a vizeletben található kortizolszint, illetve ezeknek az embereknek a szervezetében a stressz éjszaka is jelen van. Ennek következtében legyengülnek, megemelkedik a koleszterinszintjük, aminek következménye a szívinfarktus lehet.

Sokat hallani mostanában, hogy a nem megfelelően tisztított légkondicionáló betegséget okoz, nem csak lehűti a lakás levegőjét. A házból a kánikulai hőségbe kilépve sokan egyből zsebkendő után kényszerülnek nyúlni, mert tüsszögnek és folyik az orruk. Egy amerikai pulmonológus szerint ez nem a légkondi bűne, hanem az illetőnek nyári allergiája van. A tünetek azért jelentkeznek, mert a tiszta levegőjű zárt térből egy veszélyes, allergiát okozó anyagokkal teli, kinti környezetbe került az illető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kamilláról mindenki tudja, hogy fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Az allergiásoknak azonban nem ajánlatos ezzel a gyógynövénnyel borogatni, mert valaki erre a növényre is lehet érzékeny. A gyógyító hatás megtapasztalása helyett így lehet, hogy egy súlyos allergiás reakciót kell majd átélnie a túlérzékeny betegnek.

A citrom nagyon nagy segítség a téli hónapokban, hogy szervezetünket vitaminokkal töltsük fel és ezzel elkerüljük a téli betegségeket. Egy kutatás arról számolt be, hogy a citrom gőze sokkal több vírust képes elpusztítani, mintha magát a gyümölcsöt ennénk. Emellett ilyen formában még a lázat is hatékonyabban képes csillapítani.

Létezik egy olyan vélekedés is, hogy a cink nem olyan fontos, hogy foglalkoznunk kellene vele, pedig ez közel sincs így. Ha súlyos cinkhiánytól szenved a szervezetünk, akkor annak nem csupán a szaglásunk és az ízérzékelésünk látja kárát, hanem mozgásszervi panaszoktól, hasmenéstől is szenvedhetünk, és még a szexuális vágyunk is jelentősen lecsökkenhet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük