fbpx

A bőrünk megmutatja, ha szívbetegek vagyunk?

Egy hölgy felfelé fordított tenyereire egy szív van felfestve.

Egyes feltételezések szerint a bőrünk állapota felvilágosítást ad arról, hogy milyen betegségben szenvedünk. Még a szívbetegséget is előre jelezheti, ha valami nincs rendben a bőrünkkel. Az ekcéma egy gyulladásos bőrbetegség. Azok, akik ebben a bőrbetegségben szenvednek, nagyobb valószínűséggel szenvednek magas vérnyomástól, mint azok, akiknek nincs ekcémájuk. De az ekcémás betegek körében 35 százalékkal gyakoribb a diabétesz és 29 százalékkal nagyobb a valószínűsége a magas koleszterinszint kialakulásának, mint a szívbetegség egyik kockázati tényezőjének.

Mivel az ekcéma valamilyen kóros folyamatot, gyulladást jelent a szervezetben, így ez előidézője lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha valaki ekcémában szenved, akkor feltétlenül valamilyen szív- és érrendszeri betegség fog az esetében kialakulni, viszont fontos megjegyezni, hogy a bőrbetegségek nem pusztán csak kozmetikai problémát, hanem valami más, egészségügyi gondot is jelenthetnek. Mivel az ekcéma valamilyen gyulladásos állapotra utal, így a szervezeten belül egyéb gyulladásos folyamatok is kialakulhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha valaki ekcémától szenved, akkor arra kell elsősorban törekedni, hogy ez az a gyulladásos állapot megszűnjön, hogy elkerülhetővé váljon a gyulladás miatt kialakult egyéb betegségek kockázata. A tünetek enyhítéséhez mindenképpen sok-sok gyulladáscsökkentő ételt kell fogyasztani, például antioxidánsokban gazdag táplálékokat. Melyek azok az antioxidáns táplálékok, amelyeket érdemes előnyben részesíteni? Az antioxidánsban gazdag ételeknek négy kategóriája létezik. Az egyik a gyümölcsök. Ide sorolhatók a bogyós gyümölcsök, a piros szőlő és a paradicsom is. A másik csoportba a zöldségek tartoznak, például a brokkoli, a spenót, a répa vagy a babfélék. A következő csoportba az olajos magvakat sorolják és egyes gyógy-, illetve fűszernövények is ide sorolhatók, mint például a fahéj, a petrezselyem, a koriander, az oregánó vagy éppen a babérlevél. De nagyon fontos a stressz-szintjét is ellenőrizni, hiszen az ekcéma kialakulásának lehet oka a túlzott stresszhormon jelenléte a szervezetben.

Ha valaki ekcémától szenved, nem elég csak bőrgyógyászhoz járni. Évente legalább egy alkalommal érdemes szív- és érrendszeri betegségek kiszűrésére irányuló vizsgálatokra is eljárni, hogy megtudja, a szíve és az érrendszere milyen állapotban van. Hiszen az időben felfedezett betegségek akár még életet is menthetnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük