fbpx

A cukorbetegséget befolyásolhatjuk az életvitellel?

Ön is cukorbetegséggel küzd?

A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus anyagcsere-betegség, amely megemelkedett vércukorszinthez vezet. A magas vércukorszint hosszú távon károsítja az ereket és az idegeket. Ez számos szervi betegséget válthat ki. A cukorbetegség következményes betegségei például a szívinfarktus, az agyvérzés, a vesegyengeség, retinakárosodások, merevedési zavarok és sok egyéb. Ezeket gyakran „késői szövődményeknek” nevezik, ez a fogalom azonban félrevezető, mert a diabétesz következményes betegségei a cukorbetegség nagyon korai stádiumában is felléphetnek – sőt, már az első stádiumában is.

A cukorbetegségre való hajlam genetikailag meghatározott. Ezen kívül elsősorban a túlsúly és a mozgáshiány kedvez a betegség kialakulásának. A múltban a 2-es típusú cukorbetegséget időskori cukorbetegségnek is nevezték. Valóban, elsősorban az idősebb emberek betegednek meg benne, de manapság egyre több 30-40 éves cukorbeteg van. Ennek oka, hogy egyre többen túlsúlyosak már a fiatal éveikben, és keveset mozognak – mindkettő a 2-es típusú cukorbetegség fő kiváltójának számít. Az orvosok egyre gyakrabban állapítják meg a betegséget gyerekeknél és fiataloknál.

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségek

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség. A szervezet saját védekezőrendszere pusztítja el az inzulintermelő sejteket, amelyek a hasnyálmirigyben találhatók. Ez a hormon juttatja a cukrot a vérből a testi sejtekhez, inzulin nélkül ezért gyorsan megemelkedik a vércukorszint.

A 2-es típusú cukorbetegségnél ellenben nem az inzulin hiánya áll előtérben, hanem a testi sejtekben inzulinrezisztencia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a sejtek egyre kevésbé reagálnak az inzulinra, míg végül érzéketlenné válnak rá. A hormon nem tudja eljuttatni a cukrot a sejtekbe, ennek következtében emelkedik a vércukorszint. Az inzulinrezisztencia lehetséges oka főleg az öröklött hajlam, a túlsúly és a mozgáshiány.

Mi lehet a megoldás erre a betegségre?

Az inzulinrezisztencia leküzdéséhez a hasnyálmirigy először több inzulint termel. Az évek során azonban az inzulintermelő sejtek kimerülnek, és a vércukorszint emelkedik. A 2-es típusú cukorbetegséget, az 1-es típusúval ellentétben, kezdetben általában kezelhetjük életmódváltással, ami kedvezően hat az inzulinrezisztenciára. Ide tartozik a sok mozgás, az egészséges táplálkozás és adott esetben a fogyás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük