fbpx

A demencia kockázatának csökkentői: gyógynövények

Ginkgo biloba frissen szedett levelei egy tálcán lévő kis kosárkában.

A demencia nemcsak idősebb korban alakulhat ki, de javarészt idősebb emberek szenvednek ebben a betegségben. Kiváltó oka legfőképpen az agyvérzés vagy az Alzheimer-kór. A demencia kockázatait lehet csökkenteni a megfelelő táplálkozással, azzal, ha rendszeresen méregtelenítő kúrát tartunk és ha az étrendükbe a megfelelő fűszer- és gyógynövényeket iktatjuk be.

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely jelentősen lecsökkentheti a demencia kialakulásának a kockázatát. Indiában például csak csekély számban fordul elő ez a betegség, ami annak köszönhető, hogy ők sok ételt kurkumával fűszereznek, sőt még teát is készítenek ebből a különleges fűszerből. A kurkuma antioxidáns hatással rendelkezik, ami blokkolja a béta-amiloid képződését. Ez azért fontos, mivel a béta-amiloid felelős a plakkok kialakulásáért, amely kóros agyműködést, Alzheimer-kórt idézhet elő.

A másik csodálatos növény a ginkgo, amely segíthet a demencia kockázatának csökkentésében. A ginkgo már bizonyított olyan betegek esetében, akik keringési betegségben szenvedtek. A Ginkgo biloba azért is van olyan jó hatással a keringésre, mivel tele van antioxidáns vegyületekkel. Számos szakember támogatja a ginkgo használatát az Alzheimer-kór kezdeti stádiumában, illetve a demencia kialakulása elleni védekezésben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A zsálya javítja a mikrocirkulációt, csökkenti a véralvadás kialakulásának a kockázatát és az erek tágításában is részt vesz. A zsálya mindemellett nyugtató hatással is rendelkezik.

A ginszenget már évszázadok óta használják Kínában a betegségek megelőzésére, de az öregedési folyamatok lassítása ellen is előszeretettel nyúlnak ehhez a gyógynövényhez. A ginszeng segíthet kivédeni az idegi és a kognitív károsodást úgy, hogy az agyi keringésre van pozitív hatással.

Sajnos a demencia kialakulásához a krónikus betegségek is hozzájárulhatnak, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint. A szellemi hanyatlásban segít az alkohol és a drogok fogyasztása, a dohányzás és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek is. Éppen ezért nagyon lényeges már fiatalabb életkorban odafigyelni az egészségünkre, vagyis a rendszeres mozgást és az egészséges táplálkozást beiktatni az életünkbe. A krónikus és egyéb betegségekkel pedig orvoshoz kell fordulni, mert az időben elkezdett kezeléssel meg lehet akadályozni többek között a demencia folyamatának lassítását is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük