fbpx

A masszázsterápia pozitív hatásai – fokozza a véráramlást, csökkenti a fájdalmat

Egy fiatal lány masszázsasztalon fekszik, egy masszőr masszírozza.

Bizonyára sokan megtapasztalták már, hogy egy-egy masszázst követően sokkal jobban érezték magukat – nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Ha még fájt is itt-ott, a hangulata sokkal jobb lett. A masszázsnak ilyen remek hangulatszabályozó hatása is van.

A rendszeres masszázs még komoly betegségek esetén is nagyon hasznos lehet, hiszen jelentősen enyhíti a tüneteket. Ilyen betegség lehet a fibromyalgia, a rákos betegségek, az ízületi gyulladás, a szorongás, a depresszió, a fej- és a hátfájás.

A migrén izomfeszültséget generál a fejben és a nyakban, aminek hatására alakulhat ki az erős fejfájás, a masszázsterápia azonban segít az izomfeszültségen, hiszen ellazítja az izmokat, ennek köszönhetően pedig a fejfájás enyhül, majd el is múlhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nem véletlen, hogy a wellness szállodákban van masszázsszolgáltatás, hiszen nagyon jó hatással van a mentális egészségre és a hangulat alakulására. Egyes hormonok megemelhetik a stressz szintjét, ami viszont idegessé és feszültté is tehet bennünket, a masszázs viszont mintegy harminc százalékkal csökkentheti a kortizol mennyiségét, ellenben megemeli a dopamin- és a szerotoninszintet. Ez a két hormon is szerepet játszik a jó hangulat megteremtésében és a szabályozásában.

A masszázs az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol. Ha sikerül megnyugtatni, csökken a pulzusszám és a vérnyomás, és ezzel máris enyhülnek a stressz okozta betegségek rizikófaktorai.

A masszázzsal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy a rákos betegségben szenvedők számára is nagyon sok haszonnal jár. Csökkentheti ugyanis a fájdalmukat és minimalizálhatja a kezeléssel összefüggő szorongásszintet. A rendszeres masszázs elősegítheti a relaxációt és hangulatfokozóként is szolgálhat, valamint javul a vér áramlása az agy azon területein, amely a fájdalmat és a stresszt szabályozza.

Láthatjuk, hogy a masszázsnak megannyi előnye van. Ha stresszesek és feszültek vagyunk, mindenképpen próbáljuk ki a masszázs nyújtotta pozitív hatásokat, hiszen ennek segítségével a stressz szintje is csökkenhet.

  1. Szuhay Péter

    Azt írták, hogy a vérkeringést a szív, a nyitokkeringést a mozgás működteti. A masszázs is nyilván nyirokkeringést mozgató hatású. Ha átmozgatjuk izomzatunkat, kihelyettesítettünk egy masszázst. Néhai Schirilla György írta, hogy a fára mászás az egyik legjobb torna, sok izmot megmozgat. Én csak néha, módjával gyakorlom, de jó.

  2. Nagyon jó hatással van testre és lélekre egyaránt. És nem csak annak használ akit massziroznak hanem annak is aki massziroz főleg amikor nem megeröltetően az ujjaival és tenyerével massziroz valaki szakszerűen nem erőből.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük