Számítógép előtt ülő hölgy kéztőcsontját fájlalja.

A carpalis alagút szindróma egy nagyon fájdalmas állapot, amely a kezünket érinti. Az emberek körülbelül 6 százaléka szenved ebben a betegségben az élete folyamán. Ez egyike a leggyakoribb idegrendszeri betegségeknek.

A carpalis alagút szindróma tünetei a következők lehetnek: a kezek zsibbadása vagy bizsergése, a kezek, pontosabban az ujjak nehezen mozgathatók, nehéz velük tárgyakat megfogni, illetve a kezek és az ujjak fájhatnak és gyengévé is válhatnak.

Ez a betegség leginkább azokat sújtja, akik monoton munkát végeznek, illetve sokat használják a kezüket, az ujjaikat. Például a zongoristák vagy azok, akik sok időt töltenek a számítógép előtt.

Természetesen létezik több megoldás is a betegség megelőzésére. Fontos, hogy félóránként, óránként tartson szünetet a munkájában. Nyúztóztassa meg a kezeit, az ujjait és a csuklóját. Óvatosan hajlítsa az ujjait és mozgassa a csuklóját. Ha lehetséges, változtassa meg a nap folyamán végzett tevékenységek típusát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ne fogjon túl keményen, szorosan az ujjaival. Lazán gépeljen, ha sokat ír. Ez vonatkozik a számítógépen végzett és a manuális írásra is.

Cseréljen ki minden kisebb méretű eszközt. A nagyobb tárgyakat lazábban lehet fogni. Ha sokat dolgozik számítógép előtt, fontolja meg a csuklópánt viselését. Érdemes fontolóra venni az olyan billentyűzet és egér megvásárlását, amelyeket úgy terveztek, hogy segítsenek a kezek lazításában.

Ha hosszabb ideg használja a kezét, próbálja meg követni az alább leírt tanácsokat, amely segítséget nyújthatnak a helyes testtartás kialakításában. Tartsa a lábát határozottan a padlón vagy a lábtartón. Üljön a széken egyenes háttal. Tartsa a nyakát és a vállait is lazán, ne feszítse meg az izmait.

Ne hagyja, hogy a nyaka túlságosan előrehajoljon. A képernyő legyen szemmagasságban, vagyis ne legyen a szeméhez viszonyítva sem túl alacsonyan, sem túl magasan. Ebből következik, hogy fontos az íróasztal és a szék magassága is.

A gyulladás is okozhat állandó ízületi vagy ínhüvelygyulladást. Lényeges, hogy változtasson az étrendjén. Fogyasszon gyulladáscsökkentő ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, diót, zöld leveles zöldségeket, egészséges zsírokat, halat.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Drigán Bertalan

    Köszönöm szépen! Megelőzésben sokat segít a cikk!!

  2. Nagyon tetszik az egész összeállítás…ezt nekem találták ki,igen hasznos,körültekintő…köszönöm.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*