fbpx

A stressz csökkentésével javulhat potenciánk

Annak, hogy ma Magyarországon a születéskor várható élettartam közel tíz évvel kevesebb, mint tőlünk nyugatabbra, nagyban okozója a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett a mindennapjainkban nagy mennyiségben jelen lévő stressz. A stressz rossz dolog, mert tönkreteszi az egészséget, közérzetünket rontja, és végül megöl. Rengeteg betegség okozója, még többnek aktív eleme a stressz.

A stresszes emberre mondjuk, hogy “mérges”. Ez remekül kifejezi azt a tudományosan bizonyított tényt, hogy mikor valaki mérges, méreganyagok termelődnek szervezetében, mellyel mérgezi önmagát. Ezek a méreganyagok és a szervezet felfokozott állapota gyakran vezetnek impotenciához.

Amennyiben úgy érezzük, hogy mindennapjainkat feszültségben éljük, változtassunk! Ehhez nem kell munkahelyet váltani, többnyire elegendő rendezni az emberi viszonyainkat, elsősorban magunkkal. Ne meneküljünk konfliktusaink elől, ne leplezzünk és toljunk magunk előtt problémákat, hanem éljük meg és oldjuk meg őket.

„A keserű élet két titka:

1. Alkoss szabályokat arra, hogy a világnak hogy kellene működnie.

2. Alkoss szabályokat arra, hogy az embereknek hogyan kellene veled viselkedniük.”

Világunk olyan amilyen, alkalmazkodnunk kell hozzá, különben keserű életünk lesz. Az embertársainkkal való helyes együttélés is lehet stresszmentes, ha megtanuljuk elfogadni, hogy a másik ember is olyan, mint mi magunk – tele gyengeségekkel. Ha figyelmet fordítunk a másik ember igényeire, ha igyekszünk őt megérteni, ha nem teszünk senkivel olyat, amit az ő helyében mi sem fogadnánk szívesen, akkor ráeszmélünk, hogy mindjárt nem szükséges a sok feszültség, és nem mindenki olyan megátalkodott, mint az elsőre tűnik.

Mérlegeljük a mindennapjainkban fellépő feszült helyzeteket az alábbi szerint: 5 év múlva hogy fogok erre vajon visszagondolni? Vajon a most olyan hihetetlenül fontosnak/felháborítónak/felzaklatónak tűnő helyzet biztos, hogy 5 év múlva is annak fog tűnni? Legtöbbször nem. Kezeljük hát a dolgokat a maguk súlya szerint. A stresszmentes életvezetés nehéz feladat, de elérhető, és nemcsak a potenciánk, hanem a boldogságunk szempontjából is kiemelkedően fontos. Tűzzük ki célul és keressük addig a megoldást, amíg nem találjuk meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük