Szivacstök vagy más néven luffatök termése és virága.

A szivacstök Afrika és Ázsia trópusi vidékein honos. Ezeken a területeken, vagyis a trópusi és szubtrópusi vidékeken kifejezetten termesztik is, hiszen nagyon sokféleképpen tudják ezt a zöldséget hasznosítani. Az egyéves, lágyszárú növény hengeres terméssel rendelkezik és sárga porzós virágai vannak, amelyek csoportosan fejlődnek.

Őshazájában a fiatal termésekből savanyúságot készítenek. Egyébként köretet készítenek belőle vagy zöldségként fogyasztják. A zöldséget a cukkinihez hasonlatosan lehet elkészíteni, vagyis lehet sütni, főzni, de készíthetünk belőle levest is. A termés kifejlett állapotában szinte ehetetlen, hiszen rostjai megkeményednek, és ezzel élvezhetetlenné válik mind az íze, mind az állaga.

A szivacstök magjaiból olajat préselnek. A magok szterolokat, glikozidokat, flavonoidokat, alkaloidokat, cukrot és fehérjét tartalmaznak. A magok és a belőlük préselt olaj baktérium- és gombaölő hatásokkal rendelkezik. A szivacstököt luffatöknek, hengeres szivacstöknek és hálóstöknek is nevezik.

A szivacstök meglehetősen gazdag hatóanyagokban, úgy mint triterpén-szaponinok, zsíros olaj és szterolok. A zöldség antioxidáns hatású is. A tök levét lehetséges gyógyászatai célokra felhasználni, amely hashajtó és vizelethajtó hatással rendelkezik.

Főzetet is lehet belőle készíteni, amellyel májproblémákat lehet orvosolni, de a szervezetben kialakuló gyulladásokat is csökkenteni tudja. Mindemellett csökkenti a vér koleszterinszintjét és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az érett szivacstökből szűrőt is készítenek, pontosabban az érett példányok száraz rostjaiból, de törülközőt, talpbetétet és szivacsot is gyártanak belőle. Ez utóbbi hazánkban is kapható, luffaszivacs néven. A szivacs száraz állapotában meglehetősen kemény és olyan érzésünk támadhat, hogy ezt a szivacsot nem engedjük testünk közelébe, hiszen össze-vissza karcolná a bőrünket. Nem kell azonban megijedni, hiszen a szivacsot ahogy víz éri, a rostjai megpuhulnak és egy kellemes élményben lehet részünk, ha használni kezdjük. Ez a szivacs ugyanis eltávolítja az emberi testről az elhalt hámsejteket, nagyon jól leradírozza a testet, de a vérkeringést is fokozza, illetve testmasszírozásra is kiválóan alkalmas.

Amennyiben szert tudunk tenni ilyen zöldségre, mi magunk is készíthetünk belőle különféle dísztárgyakat, de még virágkötészeti célokra is felhasználhatjuk.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Vincze Istvánné

    Én termesztem a szivacstököt.Izgalmas látvány, ahogy lógnak a hosszú tökök vagy uborkák a felfuttatott szárakon. Kóstoltam zsenge állapotban, de nem nyerte el a tetszésemet, nagyon puha a belseje.Az érett termés tele van fekete magokkal. Nagyon érdekes módon lehet kinyerni a magokat, a gyümölcs végét le lehet csavarozni, mintha innen vették volna az ötletet a vizes palackok kupakjához. Festeni lehet a kiszárított termést.Igazán érdemes termeszteni, érdekes látványhoz jut az ember.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*