fbpx

A túl sok víz sem egészséges?

Egy pohár vizet tart kezében egy hölgy.

Manapság mindenhonnan azt halljuk, hogy igyunk elegendő vizet, mert ha nem így teszünk, számtalan problémával nézhetünk szembe. Azonban a túl sok vízivás sem egészséges – állítják ezt a hozzáértők. Ha valaki túl sok vizet fogyaszt, a nátriumszint alacsony lesz a vérében. A túl sok víz okozhat görcsöket, de a beteg kómába is eshet, és súlyos esetben akár meg is halhat.

Az sem jó, ha csak akkor iszunk, amikor rosszul vagyunk a szomjúságtól, de az sem, ha túl sokat iszunk. Szakemberek szerint félóránként-óránként kellene 2 dl vizet meginni, hogy egészségesek maradjuk, viszont mindenkinek magának kell meghatározni, hogy mennyi vízre van szüksége, hiszen érezni kell, ha túl keveset, de azt is, ha túl sokat iszik.

A vizelet színe sok mindenről árulkodik. Ha kevés folyadékot fogyaszt, akkor a vizelet sötétsárga színű és kellemetlen szagú. Ha viszont túl sok vizet iszik, akkor a vizelet már szinte olyan színű, mint a víz. Az egészséges vizelet szagtalan és halványsárga színű.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A veséket is nagyon megterheljük, ha túl sok folyadékot iszunk. Szakemberek szerint napi 6-8 pohár vizet kell elfogyasztanunk. Ha valaki ennél többet iszik, akkor akár még éjszaka is sürgető vizelési ingere jelentkezhet. Ez pedig azt jelzi, hogy többet ivott, mint amennyi folyadékra a szervezetének szüksége lenne.

Ha valaki keveset iszik, akkor a kiszáradás jelei mutatkozhatnak rajta. Azonban a túl sok vízfogyasztásnak is vannak jelei. A vese képtelen lesz megszabadulni a felesleges folyadéktól, és olyan tünetek jelenhetnek meg, mint hányinger, hányás és hasmenés.

A túl sok folyadékfogyasztás csökkenti a sókoncentrációt a vérben, ez okozhatja a lábak és a végtagok dagadását. Még koponyaűri nyomás is kialakulhat, ami oka lehet a migrénszerű, lüktető fejfájásnak.

A túl sok folyadékfogyasztás okozhat görcsöket az izmokban, de ugyanilyen hatása lehet annak is, ha valaki nem iszik elegendő folyadékot. A víz a legegészségesebb folyadék, amelyet ihat. Próbálja ki a kókuszvizet, hiszen ez is nagyon pozitívan hat az egészségre.

  1. Hemmer Ferenc

    A legelején a nátrium szint csökkenését emelik ki! Ez igaz is. De miért? Mert a só Na Cl amiből a nátrium 90 % KELLENE hogy legyen, de örüljünk ha a kereskedelemben kapható só 50 %. A szervezetben a nátrium a SEJTKÖZI állományban van 70 %-ban a káliumhoz viszonyítva, ami 70 % -ban a SEJTEN BELÜL eltávolíthatatlanul van. A patikákban (néhol) kapható tiiszta Na orvosi kiírással, de 160.- / 10 deka.

  2. Sose hallottam még a kókuszvíz szót sem. Rögtön rákerestem. Kár, hogy a DM-ben 0, 75 l 949 Ft. Sajnos sok egészséges étel és ital megfizethetetlen. Helyesnek tartom a chips adó bevezetését. Azt kellene tenni, hogy az egészségtelen ételek, italok és a cigi árát még jobban megemelni. Sok hülye úgy is megveszi. Az egészségesekét pedig csökkenteni. Tehát sokkal nagyobb haszonkulccsal kellene az egészségtelen élelmiszereket és a cigit árusítani, mint az egészségeseket. Úgy aztán, ha a kereskedőknek alaig-alig volna hasznuk az egészséges élelmiszereken, akkor sem járnának rosszul, mert ugyanannyi bevételük lenne. Sok a függő, aki már soha nem tud leszokni az egészségtelen nasiról. Ezért mi jól járnánk.

  3. Csellár Valéria

    Nagyon sok vizet iszok, rendszeresen kiszárad a szemem, folyton szomjas vagyok.Ez a sok folyadék a bőrömön keresztül távozik, és húgyúti fertőzésem van, mert nincs vizeletem. Ha melegebb van meg se tudok mozdulni, mert ömlik rólam a víz.Le vagyok gyengülve. A férjem szerint, csak lusta vagyok. Egyszer lementem a házi orvoshoz, ott volt egy fiatal hölgy, aki gondolom helyettesítette, elküldött neuropátia vizsgálatra, kaptam gyógyszert, és jobbra fordult a helyzetem. Ez senkit nem érdekel. 2008-óta küzdök az izzadással, és nem tudtam, hogy merre induljak. A nővér azt tanácsolta, használjak dezodort. A szemészetről kidobtak, ezt a kiszáradást nem lehet műkönnyel pótolni. A szemészt nem érdekli ez a tapasztalat. Úgy gondolom az orvosokat nem érdekli az én nagyon súlyos gondom.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.