A vérkeringés elősegítése a szövetekben mágnesterápiával

A mágnesterápiás kezelések görcstelenítik az ereket, és hozzájárulnak a vér áramlási tulajdonságainak javulásához. Elsősorban krónikus keringési zavaroknál képesek ezért a panaszokat enyhíteni.

Keringési zavar alatt egy érterület hiányos vérellátását értjük. Ennek során a keringés lehet csökkent, vagy teljesen megszakadt (pl. trombózis, embólia, endarteritisz obliteransz, érgörcs, tumorok). Az ellátandó szövetek vagy szervek károsodásai és funkcióvesztése következik be. A keringési zavarokhoz tartoznak többek között az artériás elzáródási betegségek. Ezeknél egy artéria beszűkülése vagy akár elzáródása, és ennek következtében elégtelen keringés jön létre. Bár rendszerint az egész artériás rendszerről szó van, egyes érszakaszok különösen gyakran érintettek. A krónikus artériás elzáródások kb. 90%-a az alsó végtagok területén alakul ki – beleértve az aortát és a medencei ereket is.

Általában érelmeszesedés az oka az elzáródási betegségnek. Ha az elzáródás lassan alakul ki, hatékony kollaterális keringés fejlődhet ki (áthidaló erek). Ha azonban az érintett területet nem tudják ellátni kollaterálisok, az adott rész elhalása (nekrózis) következik be.

Ha ez az artériás elzáródás krónikus, és helyileg a láb területén alakul ki, kirakatbetegségről vagy klaudikáció intermittenszről beszélünk. Ennél a kórképnél nyugalmi állapotban még éppen elegendő az izmok ellátása. Futásnál azonban az izomzat elégtelen ellátása jön létre, és aztán heves vádlifájdalom, amely a pácienst állva maradásra kényszeríti. A kirakatbetegségben szenvedő betegek gyógyításának egyik alternatív terápáiájaként jöhet szóba a mágnesterápia otthoni alkalmazása. A panaszok javulása általában néhány hét után jelentkezik, és a mágnesterápia tartós alkalmazása után akár a futótávot is hosszabbra nyújthatjuk.

A hirtelen halláscsökkenés is – gyakran fülzúgással kísérve – a hallósejtek keringési zavarán alapszik. A nyakizomzat görcsei gyakran okoznak zavart véráramlást a belső fülhöz. A hallósejtek nincsenek megfelelően ellátva oxigénnel, hiányos oxigénellátottság, és ezáltal a hallósejtek elhalása következik be. Ilyen esetekben a mágnesterápia az erek görcstelenítésével és a vörösvértestek tömörülésének megszüntetésével (rolniképződés megakadályozása) biztosítja a sejtek jobb oxigénellátását. A hirtelen halláscsökkenésnél alkalmanként kísérő tünetként fellépő depresszivitás is jól ellensúlyozható mágnesterápiával – főleg szín- és fényterápiával összekapcsolva.