Kisfiú karján allergiavizsgálatot végeznek.

Az antioxidánsok nagyon fontosak az egészségünk szempontjából. Jelentősen képesek lecsökkenteni a szabad gyökök okozta károsodásokat, amelyek sokféle degeneratív betegséget képesek okozni, így különösen fontos szerepet töltenek be az immunitásban, főként a gyermekek körében.

Több kutatás is bizonyítja, hogy azon terhes nők, akik több antioxidáns-tartalmú zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a gyermekeik kisebb eséllyel lesznek allergiásak, illetve asztmásak. Természetesen ez a gyermekekre is érvényes, azaz ha sok antioxidánsban gazdag táplálékot vesznek magukhoz, sokkal kevesebb eséllyel lesznek allergiásak, mint az ezeket a táplálékokat mellőző társaik.

Az egyik ezzel kapcsolatos kutatás Stockholmban zajlott, ahol a kutatók nyolc éven át vizsgálták 2400 gyermeknél a táplálkozás és az egészség közötti összefüggést. Először az IgE antitesteket vizsgálták meg, amely az egyén allergiás érzékenységét jelzi. A kutatók úgy vélték, hogy azon gyermekek körében, akiknél magasabb volt az antioxidáns-fogyasztás, sokkal kisebb volt az allergia kialakulásának esélye. 16 éves korukban pedig 43 százalékkal csökkent az allergiás asztma kialakulásának kockázata. Ezek az eredmények azt jelzik, hogy gyermekkorban az antioxidánsban gazdag étrend hozzájárulhat az allergiás megbetegedések megelőzéséhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók úgy vélik, hogy a magas C-vitamin- és szeléntartalmú táplálékok csökkentik a nehézlégzés kialakulásának kockázatát. A kutatás arra is rámutatott, hogy ha az állapotos anyuka étrendje nem tartalmaz olyan táplálékokat, amelyek cinkben, illetve karotinoidokban (főleg béta-karotinban) gazdagok, akkor is nagy valószínűséggel alakul ki a gyermekikben asztma vagy allergia. A kutatók azt is megállapították, hogy a magasabb magnéziumfogyasztás is jelentősen lecsökkenteni az asztma kialakulásának esélyét.

Mi lehet az oka annak, hogy az antioxidánsok csökkentik az allergiát? Az antioxidánsok semlegesíteni képesek az oxidatív stresszt és a szabad gyököket, ezáltal az immunrendszer megerősödik, így hatékonyabban képes harcolni a szervezetbe tolakodó kórokozókkal és képes lebontani a potenciális allergéneket is, mielőtt a szervezet érzékennyé válna azokra. Az antioxidánsok közvetlenül is semlegesíteni képesek az allergéneket.

A legegyszerűbb módja az antioxidánsok növelésének, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Azonban néhány táplálék jóval több antioxidánst tartalmaz, mint mások. Antioxidánsban gazdag gyümölcsök: acai bogyó, alma, narancs, szőlő, cseresznye, bogyós gyümölcsök. Néhány fűszer is a magas antioxidáns-tartalommal bír. Ilyen például a kurkuma, a bazsalikom, a fahéj, az oregánó, a babérlevél.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*