fbpx

Az egészséges életmód mint vérnyomáscsökkentő?

A vérnyomáscsökkentő gyógyszereken kívül egy sor más lehetőség is létezik, hogy küzdjünk a magas vérnyomás ellen. Vajon mennyit jelent, ha figyelünk az egészséges táplálkozásra és rendszeresen sportolunk? Az életmód megváltoztatásával gyógyszer nélkül is sikeresen csökkenthető a vérnyomás. Különösen a túlsúllyal, örökletes hajlammal vagy túlzott stresszel rendelkezőknek kell megpróbálniuk szokásaikon változtatni. Minden második túlsúlyos ember vérnyomása csökken, amint leadott néhány kilót. Hasznos tippek következnek magas vérnyomásban szenvedőknek.

Mozogjunk többet és próbáljunk lefogyni – tanácsolják újra és újra, ha valakinek magas a vérnyomása. De tényleg olyan sokat számít ez? Tényleg megúszhatjuk így a gyógyszerszedést? Ha megszívleljük ezeket a tanácsokat, jelentősen csökkenthetjük a vérnyomásunkat. Ha túlsúlyosak vagyunk, és kereken 10 kilót fogyunk, a vérnyomásunk 5-10 Hgmm-rel csökken. Hetente háromszor fél óra sport 4-9 Hgmm csökkenést hozhat. A számok azt mutatják, milyen nagy befolyása lehet az egészséges életmódnak.

A nátriumszegény – vagyis lehetőleg káliumban gazdag – étrend elősegíti a vízkiválasztást, amely az érrendszer ideális állapotához vezet, és ezért csökken a vérnyomás. A növényi élelmiszerek káliumban gazdagok, így jó természetes vérnyomáscsökkentők. Ez az ásványi anyag bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben található meg magasabb koncentrációban, például a banánban, az aszalt sárgabarackban, a kiviben, a fejes salátában, a spenótban, a sárgarépában és a burgonyában. Ezekben az élelmiszerekben kevés a nátrium, a nátriumszegény táplálkozás pedig csökkenti a vérnyomást.

Emellett táplálkozzunk kiegyensúlyozottan. Spóroljunk a zsírral, fogyasszunk bőségesen gyümölcsöt és zöldséget, igyunk elegendő mennyiséget – leginkább vizet. Részesítsük előnyben a telítetlen zsírokat, amelyek a halban és a növényi olajokban találhatók.

Vigyünk több mozgást a mindennapjainkba. Menjünk a kenyérért biciklivel vagy gyalog. Tegyünk egy esti sétát. Lépcsőzzünk mozgólépcső vagy lift használata helyett. Hetente legalább háromszor sportoljunk legalább 30 percig. Az állóképességi sportágak, mint a futás, kerékpározás vagy a nordic walking, különösen hatékonynak számítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük