A vese érhálózata.

A vesének nagyon fontos szerep jut, ugyanis egyik legfőbb feladata a vér sav-bázis egyensúlyának a megteremtése. Ahhoz, hogy az emberi szervezetben a sav-bázis egyensúly jó legyen, fontos, hogy a nátrium és a kálium aránya megfelelő legyen. Szoktuk azt hallani, hogy a szervezet elsavasodik, nos ezt nevezzük acidózisnak, viszont előfordulhat az is, hogy a vér és egyéb testfolyadék lúgos, ilyenkor alkalózisról beszélünk.

Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően és egészségesen legyen képes működni, nagyon lényeges, hogy a pH-érték megfelelő legyen, ha ez mégsem optimális, akkor a vesére hárul az a feladat, hogy az egyensúlyt ismét megteremtse. A vese szó szerint mindent bevet annak érdekében, hogy a pH-értéket újból helyreállítsa, vagyis ennek érdekében folyadékot tart vissza, de vesekő is kialakulhat. Ezek a folyamatok azonban testsúlynövekedéssel járhatnak együtt.

Ha mérgező anyagok szaporodnak el az emberi szervezetben, illetve vesepangás alakul ki, annak több oka is lehet. Az egyik legfontosabb a szervezet dehidratációja, vagyis ha nem jut elegendő vízhez, a másik pedig a túlságosan sok savas étel fogyasztása. Mindkét esetben megváltozik az emberi szervezet pH-értéke, a sejten kívüli folyadék mennyisége viszont megnő, hogy az itt található salakanyagokat semlegesíteni tudja. Azonban ennek hatására a vese egyre több és több vizet tart vissza, ami azt eredményezi, hogy az emberi szervezetben folyadék halmozódik fel vagy csak egyes szervekben és szövetekben, vagy mindenütt. Ilyenkor olyan problémák merülhetnek fel, mint ödéma vagy puffadás, amely ismét csak súlynövekedést eredményez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mindezek miatt nagyon lényeges, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hiszen a víznek sok esetben akár még életmentő szerepe is lehet. Segít a szervezetben felgyülemlő toxikus anyagokat kimosni, és a testfolyadékok, illetve a vér savasságát is csökkenteni képes.

Sajnos sokan összetévesztik a szomjúságérzést az éhségérzettel, amely azt vonja maga után, hogy a víz után áhítozó szervezet élelmet és nem éltető vizet kap. Ez pedig ismét csak súlytöbbletet eredményez, viszont a szervezet továbbra is szomjazik, márpedig a dehidratált test anyagcsere-csökkenést eredményez. Az elhízottság aztán jelentősen megnöveli a vesekő kialakulásának a kockázatát.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*