fbpx

Az idősekre leselkedő veszély otthon

Boldog idős, nyugdíjas férfi két unokája körében.

Sajnos ahogy idősödünk, úgy egyre több minden változik bennünk és körülöttünk. Ami fiatalabb korban nem jelentett gondot, arra idősebb korunkban fokozottan figyelnünk kell. Gondoljunk csak a kerékpározásra, fiatalon csak felpattanunk a biciklire és már száguldozunk is. Nyugdíjasként egyrészt nem is tudunk gyorsan felpattanni, másrészt, ha elesünk, akkor nem biztos, hogy azonnal fel tudunk állni és ismét úgy tekerni tovább, mintha mi sem történt volna. A cikkben bemutatunk néhány olyan élethelyzetet, ami megváltozik idősebb korunkban, melyekre nem árt jobban figyelni a testi épségünk és a lelki egészségünk érdekében.

Az idősebb embereknek egyre több és több gyógyszert kell szedniük, melyek közül néhányat nem lehet elhagyni és nem szedni. Bizony vannak olyan betegségek, amikor egy-egy szem gyógyszer életet is menthet. Viszont lehet, hogy nem emlékeznek arra, hogy bevették-e a reggeli, a déli vagy esti pirulákat, így előfordulhat, hogy dupla adagokat fogyasztanak egy-egy gyógyszerből. Ennek elkerülése érdekében érdemes egy gyógyszeradagolót beszerezni, mert így biztosak lehetünk, hogy semmiből sem vesznek be dupla adagot és így az egészségük sem kerül veszélybe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az idősebb emberek nem minden esetben foglalkoznak kellően a táplálkozással és a megfelelő folyadékfogyasztással. Ha csak tehetjük, segítsük a nyugdíjas hozzátartozóinkat, hogy tápanyagokban gazdag étrend kerüljön az asztalukra, és mindennap elegendő folyadékot, vizet és gyógyteát fogyasszanak.

Sok idős ember lehet magányos. Ez még akkor is előfordulhat, ha az illetőnek van ugyan családja, de csak ritkán látogatják meg, illetve ha már megélte a barátai, a családtagjai elvesztését, és ez mély fájdalommal tölti el a szívét. Akármennyi dolgunk is van, mindig szakítsunk időt szüleinkre, idős rokonainkra, hiszen nekünk is jól fog esni, ha szeretnek és meglátogatnak bennünket a hozzánk közel álló emberek.

Idősebb korunkban már gondot okozhat egy felkunkorodó szőnyeg, de még az emeletre vezető lépcsőkön is eleshetünk, hiszen ebben a korban már sokkal nehezebben mozgunk, beszűkül a mozgástartományunk, és bizony a koordinációs képességekkel is gondok lehetnek. Amennyiben úgy érezzük, hogy bizonytalan a járásunk, úgy tornázzunk rendszeresen, mert ez nemcsak az izmoknak és az ízületeknek tesz jót, de sokkal magabiztosabbak lesznek a lépteink is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.