fbpx

Az örök szerelem szimbóluma: borostyán

Friss, élénkzöld borostyánlevelek.

A borostyán már a középkorban sem volt ismeretlen, hiszen kenőcsöt készítettek belőle, amelyet aztán sebek kezelésére és különféle bőrbetegségekre használtak. Az ókorban több jelentése is volt a borostyánnak. A férfiak hittek abban, hogy ha koszorút készítenek ebből a gyógy- és dísznövényből és azt a fejükre helyezik, akkor akármennyi alkoholt ihatnak, mégsem fognak lerészegedni. Egy másik hiedelem szerint ha egy szerelmespár borostyánágat kap valakitől, akkor a szerelmük soha el nem múló lesz, és az egymás iránt érzett hűségük is sírig tartó lesz.

A borostyán (Hedera helix) egy kúszónövény, amely előszeretettel éldegél a fák törzsein. Örökzöld levelei fényesek, virágai pedig sárgászöld színben pompáznak. A csillogó, bőrszerű borostyánlevelek hatóanyagai a flavonoidok, a triterpén szaponinok, az illóolaj és a szterolok. A növényben található flavonoidok görcsoldó hatással rendelkeznek, míg a szaponinok egyes baktériumokkal veszik fel eredményesen a harcot.

A borostyánlevelek gyógyhatását már Hippokratész is felismerte, aki fülfájásra, fejfájásra, lépbetegségekre és hasmenésre használta ezt az örökzöld, gyógynövénynek számító kúszónövényt.

A borostyán külsőleg hatásos lehet különféle gyulladások, fekélyek, égési sérülések, idegi eredetű fájdalmak és cellulitisz ellen.

A régebbi korokban a növény leveléből készült tinktúrát alkalmazták hörghurut kezelésére, a növényből készült főzettel pedig a különféle bőrbetegségeket gyógyították. Hogyan készíthetünk főzetet borostyánból? Forraljon fel egy liter vizet, majd adagoljon hozzá egy-két evőkanál szárított, összevagdalt borostyánlevelet. Ezt követően szűrje le, majd öntse a fürdővizéhez. A borostyánlevelek főzetét borogatásra használták, legfőképpen a korpás fejbőrt és a reumától fájdalmas testrészeket kezelték vele.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Fitoterapeuták nem igazán javasolják a borostyánt otthoni gyógymódként, vagy legalábbis belsőleg történő felhasználását, mert akár súlyos mellékhatásokkal is számolni kell a növény használatakor. Ilyen mellékhatások lehetnek például a hányinger, a hányás, a láz vagy arcbénulás, de a súlyos mérgezés akár halálhoz is vezethet. A gyógyszeripar készít belőle tablettákat, kivonatokat, tinktúrákat. Ezeket bátran lehet alkalmazni, viszont a borostyánlevél-készítményeket még feldolgozott formában sem javasolják terhesség vagy szoptatás, illetve kétéves kor alatt.

Ha gyógyászati célra feldolgozatlan állapotban nem is használhatjuk ezt a dekoratív kúszónövényt, akkor ültessük el a kertünkbe vagy balkonládába, az erkélyre, mert nagyon szépen mutat akár a kerítésen, akár a falon, főleg ha még valamilyen virágos növényt, például kúszórózsát is ültetünk mellé.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük