fbpx

Az otthon előforduló por mint betegség- és elhízásfelelős

Padlón összegyűlő porcicák felsöprése partvissal.

A közelmúltban végzett vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy a háztartásban előforduló porban rejtőzködő endokrin rendszert károsító vegyi anyagok zavarhatják az anyagcsere egészségét és testzsírhalmozódást váltanak ki. Különösen a gyermekek vannak kitéve veszélynek.

De miből is áll az otthonunkban előforduló por? Többnyire bőrsejtekből, hajból, baktériumokból és poratkákból, de ez még a halott rovarok testrészeit is tartalmazhatja. Ebben a környezeti keverékben megtalálható még a pollen és a talaj részecskéi, ruhadarab, mikroszkopikus műanyag- és színezékrészecskék is.

A háztartási por tele van szennyező anyagokkal és rákkeltő vegyületekkel, amelyek mindegyike károsíthatja az endokrin rendszert. Az otthonunkban lévő por belekerülhet a szőnyegbe és felgyülemlik a legapróbb résekben is.

Egy közelmúltban írt tanulmány szerint a ftalátok a porban található leggyakrabban előforduló káros szennyezőanyagok. A ftalátok megtalálhatók a műanyag tartályokban, a vinilburkolatokban és a kozmetikumokban. Ez az anyag megzavarhatja a hormonfunkciót és csökkenti a spermiummotalitást a férfiakban.

A porban található mérgező vegyületek azért is olyan veszélyesek, mert könnyedén belelélegezhetők, felszívódhatnak a bőrön és akár még a szájüregbe is könnyedén bekerülhetnek.

Mintha ez még nem lenne elég, a kutatók azt a megállapítást tették a fentiek mellett, hogy ezek a háztartásban is előforduló porszennyeződések a zsírhalmozódást is elősegítik. A gyerekek azért is vannak nagyobb veszélynek kitéve, mivel ők gyakran játszanak a szőnyegen ülve, csúsznak-másznak a padlón és sok szennyeződéssel érintkeznek a bőrön keresztül, illetve sok esetben mindent a szájukba vesznek, így óhatatlan, hogy ezekkel a porszennyeződésekkel megfertőződnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Néhány fajta porban aromás szénhidrogének is előfordulhatnak, amelyeket a leukémia kockázati tényezői között tartják számon. Ezek képesek megzavarni a pajzsmirigyhormonokat, tanulási és memóriazavarhoz, halláskárosodáshoz vezethetnek. De okozhatnak rákos megbetegedéseket és férfiaknál csökkentik a spermiumszámot.

A porszennyeződések nemcsak elhízáshoz vezethetnek, de asztmát is kiválhatnak, sőt egyes feltevések szerint még az autizmus kialakulásáért is felelőssé tehetők.

A porfelhalmozódás csökkentése érdekében a szakemberek gyakori kézmosást és nagy hatékonyságú levegőszűrőt ajánlanak. Ne használjon tollseprűt, mert ezek nem eléggé hatékonyak a takarításban. A szőnyeg alatt fa vagy padlóburkolat legyen. Jó tudni, hogy a porszívó csupán a szőnyegben található por 10 százalékát távolítja el. Olyan gyakran cserélje az ágyneműt, amilyen gyakran csak tudja. A szekrény és az ágy alatt is célszerű évente többször alaposan kitakarítani, kiporszívózni.

 1. Hemmer Ferenc

  A lakóterünkben található por nagyságrendje változó. Ez a nagyságrend veszélyessége a MIKRON méret ALATT már életveszélyes. A cikkben a porszívó használatára is kitérnek. A PORATKA egy pókok családjába tartozó kis szerves élőlény melynek tápláléka a lehullott emberi – állati bőr. Naponta 20-30 alkalommal távolítja el az ÜRÜLÉKÉT, EZ A LEGVESZÉLYESEBB. A poratka nagysága 5-től 10 mikron nagyságú. 1 mm/1000, tehát a mikron EGY EZRED MILLIMÉTER. A poratka ürüléke ebből adódóan minimális. De hol a veszélye ennek a pici adaléknak? Testünk sejtjei méretileg 10-250 mikront jelentenek. A 100 milliárd sejtünk 30-50 mikron közötti méretüek 80% ban. Sejtjeinket beborító “bőr” a MERKANTIL a rajta lévő nyílásokon keresztül veszi fel a véráramból a munkájához szükséges adalékokat. Ezeken a nyílásokon keresztül juthat be sejtjeink belsejébe a poratka ürüléke. Melyik testrészünk a legveszélyeztetebb? A TÜDŐ, melynek az ebből adódó betegsége az ASZTMA. Ennek is megvan a kivédésére alkalmas tevékenységünk, de ezért TENNÜNK kell, amire a mai “SZEMLÉLETÜ” emberek nem képesek. Inkább a gyógyszer! mondják. De mit minek kábítom itt embertársaimat??

  1. Ambris Zsuzsi

   Tisztelt Hammer Ferenc Úr!
   Értékes információkkal teli hozzászólását sajnos csak most találtam meg. A téma minden felvetése engem súlyosan érint. Szeretnék többet is megtudni a poratkáról, az asztmára gyakorolt hatásáról – és mindenről ebben a tárgyban. Üdvözlettel ambris.zsuzsi

 2. Csaja Gábor

  Jó napot. Engem régóta foglalkoztat a kérdés hogy Mivel lehet védekezni ellene? Nyilván ha lehet valami olcsó, de praktikus megoldás érdekel! Vízszűrős levegő tisztító, esetleg házilag?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük