Burgonyával a magas vérnyomás ellen

„A krumpli egy rakás szénhidrátot, kevés tápanyagot tartalmaz, és ráadásul hizlal” – sajnos pontosan ezt gondolják sokan erről a csodás gumóról, pedig a burgonya nagyon egészséges. Különböző tanulmányok igazolják, hogy bár a burgonya sok keményítőt tartalmaz, azonban nem feltétlenül növeli a kilók számát. Sőt, a burgonya akár segíthet leküzdeni a magas vérnyomást is. Mindez csak az elkészítésén múlik.

A burgonya a rossz hírét minden valószínűség szerint a feldolgozási módja megváltozásának köszönheti. A burgonya mai elkészítése erősen különbözik az eredetitől. Elsősorban az USA-ban, de Európában is a burgonyát gyakran sok zsiradékban sütik. Természetesen így nem egészséges és hizlal, de a burgonya ebben nem hibás.

A főtt burgonya például egyáltalán nem tartalmaz olyan sok kalóriát, tápanyagtartalmát drámaian alábecsülik, pedig számos egészséges másodlagos növényi anyagot találunk benne. Jóllehet a burgonyának magas a glikémiás indexe, fontos tápanyagokban gazdag, amelyek akár a túlsúly vagy a magas vérnyomás leküzdésében is segíthetnek.

Egy kutatócsoport a lila burgonya egészségügyi előnyeit tesztelte 18 túlsúlyos és magas vérnyomásban szenvedő személyen, akiknek egy hónapon keresztül naponta kétszer 6-8 (golflabda nagyságú) héjában főtt burgonyát adtak enni. Azért lila burgonyát, mert ez különösen gazdag karotinoidokban. A kísérleti időszakban figyelemmel kísérték a páciensek szisztolés és diasztolés vérnyomását. A hónap végére a tudósok a szisztolés vérnyomás átlagosan 4,3%-os, míg a diasztolés vérnyomás 3,5%-os csökkenését állapították meg. Ezek a számok rendkívül meggyőzőek, ha belegondolunk, hogy milyen rövid volt a kísérlet ideje. Ráadásul a résztvevők közül senki nem hízott és más negatív egészségi változás sem történt.

Vérnyomáscsökkentő anyagok azonban nemcsak a burgonyában vannak, hanem például a borsóban, a rizsben, a hajdinában, a brokkoliban, a kelbimbóban, a fokhagymában, a spenótban, a földimogyoróban vagy a szójababban is. Ezeknek az élelmiszereknek az emésztése során bizonyos fehérjefragmensek (úgynevezett peptidek) keletkeznek, amelyek ACE-gátlóként a vérnyomást képesek csökkenteni.