Értágító fagyöngy

A fagyöngy egy nagyszerű gyógynövény, amelynek gyógyító tulajdonságait már az egyiptomiak, görögök, rómaiak és kelták idejében is ismerték. A fagyöngy egy nagyon eredeti növény. Nem a talajban gyökerezik, hanem a fák ágain, ahol a magoknak napfényre van szükségük ahhoz, hogy kicsírázzanak. Ezen kívül a kifejlett növény képes sötétben klorofillt termelni.

A fagyöngy sokféle gyógyhatással rendelkezik, többek között jó hatással van a szív- és érrendszerre. A fagyöngynek vérnyomáscsökkentő és értágító hatása van: említésre méltó a keringési rendszerre gyakorolt szabályozó hatása. Csekély mértékű és közepesen súlyos magas vérnyomásnál segít, de az alacsony vérnyomást is szabályozza. Az agyi és a szívkoszorúerek szűkülete (meszesedése) okozta keringési zavarok pozitívan befolyásolhatók fagyönggyel, az agyvérzéses betegeknél pedig megelőzhetők vele az újabb rohamok. Ehhez azonban hosszú ideig tartó alkalmazás szükséges. A fagyöngy vértisztító hatással is rendelkezik. Minden szív- és keringési problémánál nélkülözhetetlen segítő.

A levelek kolint, acetilkolint és szaponinokat tartalmaznak. A bogyók nagyon mérgezők, ezért nem szabad felhasználni őket. A leveleket és a kis szárakat (amelyeket a szárításhoz apróra vágnak) október elejétől december közepéig, illetve március és április hónapokban gyűjthetjük. A többi hónapban a fagyöngynek nincs gyógyereje. A legnagyobb gyógyhatással az a fagyöngy rendelkezik, amely nyárfákon és tölgyeken, illetve gyümölcsfákon nő. Tavasszal a fagyöngynek nincs bogyója, amely megkönnyíti a gyűjtését.

A fagyöngyteát csak hidegen készítsük el. Egy púpozott evőkanál fagyöngyöt negyed liter vízben hagyjunk állni éjszakára, reggel enyhén melegítsük meg, és szűrjük le.

Érszűkület, érelmeszesedés ellen a fagyöngy egy nagyon jó szer. Alig lép fel agyvérzés, ha előtte rendszeresen fagyöngyteát iszunk. Forduljunk ehhez a segítőhöz a természet patikájából, hogy erősítsük és a lehető legtovább megőrizzük egészségünket.