Körmét rágja egy fiatal nő.

Léteznek olyan emberi szokások, amelyek veszélyesek, vagy legalábbis nincsenek túl jó hatással az egészségre nézve.

Az egyik ilyen szokás, ha valaki nem megy el a mosdóba, amikor ingere lenne rá. Amennyiben valaki nem megy el a kisdolgát a jelzett időben elvégezni, akkor baktériumok telepednek meg a húgyhólyagban, ez fertőzést okoz, ami a vesékre is továbbterjedhet. Ha valaki nem érez kellő késztetést, hogy 3-4 óránként vagy akár kétóránként meglátogassa a mellékhelyiséget, akkor valószínűleg nem iszik elegendő folyadékot. Márpedig a dehidratáció egyáltalán nem tesz jót az egészségnek.

A rágógumi friss leheletet biztosít ugyan, és néha nagyon jól jön, ha nincs lehetőségünk étkezés után fogat mosni, illetve stresszhelyzetben is segíthet, viszont a folyamatos rágózást nem javasolják a hozzáértő szakemberek. Az állandó rágózás ugyanis túl nagy nyomást gyakorol az állkapocs ízületre, ez pedig ízületi gyulladást is okozhat, ami nagyon fájdalmas is lehet. Az is gond lehet, ha túl sok levegőt nyelünk le, mivel ez gyomorpanaszokat generálhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A körömrágás több szempontból sem egészséges. Egyrészt esztétikailag nagyon csúnya látványt nyújt, amikor valaki tövig rágja a körmeit, másrészt a köröm alatti baktériumok szájfertőzést okozhatnak. Vírusok is bejuthatnak a szervezetbe, ami felsőlégúti és egyéb fertőzéseket okozhat. Ráadásul a folyamatos körömrágás a fogakat is károsítja. A körömrágás általában valamilyen szorongást takar, így az alapbetegség kezelésével ez a rossz szokás is megszűnik.

Fáradtságra hivatkozva soha nem szabad kihagyni a fogak ápolását, vagyis a fogselyem használatát és a fogmosást. Már egyszeri fogápolási rutin kihagyása is elindíthatja a fog szuvasodását. Ha a fogak tönkremennek, az sok betegséget vonhat maga után. Például szív- és érrendszeri betegséget. Ennek oka az, hogy a szájban tanyázó baktériumok bekerülnek a véráramba, és ez gyulladásban tartja az ereket, ami oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Ha valaki sokat ül számítógép előtt, a szeme hamar kifáradhat és a retinája is sérülést szenvedhet. Ha valakinek mégis muszáj sokat dolgoznia, akkor annyit tegyen meg, hogy húszpercenként alaposan megtornáztatja a szemét. Azaz minden huszadik percben húsz másodpercig nézzen váltogatva több irányba, és a számítógép helyett rövid, villanásnyi ideig fókuszáljon más-más irányba.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*