Műanyag fogsor makettet vizsgál egy lila gumikesztyűs fogorvos.

Amikor betegségről van szó, az emberek legkevésbé gondolnak a fogaikra. Pedig sok betegség a szájüreg és a fogak nem megfelelő ápolása miatt alakul ki. A fogakkal kapcsolatban sok olyan információ létezik, amelyet mindenki tud, azonban léteznek olyan „titkok”, amelyekről még nem biztos, hogy hallott.

Az emberek azt gondolják, ha nem fáj a foguk, akkor minden a legnagyobb rendben van, és akkor már nincs is szükség a féléves fogorvosi szűrővizsgálatra. Ez nem egészen így van, hiszen gondoljuk csak arra, hogy a magas koleszterinszint sem fáj, mégis mennyi problémát és betegséget képes generálni az emberi szervezetben.

A fogorvost akkor is fel kell keresni, ha az íny minden ok nélkül vérezni kezd, és ez a fogmosás alkalmával a legkifejezettebb. A fogínyvérzés a fogínysorvadás egyik vezető tünete lehet, így minél hamarabb fel kell keresni a fogorvost, hogy a terápia minél hamarabb elkezdődhessen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sokan azt hiszik, hogy elegendő csak a fogakat megmosni, a szájüreggel és a nyelvvel nem kell foglalkozni. A nyelven található lepedék tele van baktériumokkal, amelyek okozói lehetnek a kellemetlen leheletnek. A szájüreg védelme is nagyon fontos. Ha bármilyen sérülést vagy nem odaillő dolgot észrevesz a száj nyálkahártyáján vagy a nyelven, haladéktalanul keresse fel az orvosát, mert ez komoly problémát is jelezhet.

Nagyon fontos, hogy mindennap elegendő időt töltsön a szájhigiénia fenntartásával. Sokan gyorsan, alig 1-2 perc alatt megmossák a fogukat, és azt hiszik, hogy ezzel el is van intézve a napi fogápolás, pedig ez közel sincs így. A fogakra időt kell szánni, így jó, ha használja a fogselymet, a nyelvtisztító kefét, a fogköztisztítót, a szájvizet, és még számtalan lehetőség van arra, hogy akár természetes anyagokkal ápoljuk a fogainkat és a szájüregünket.

A fogorvos előtt nincsenek titkok, akkor sem, ha alapos fogmosást követően ülünk be a székébe. Ő tudni fogja a fogak állapotából, a nyálkahártya kinézetéből, a fogak színéből, ha például dohányzik.

A rossz lehelet akkor is létezik és jelen lehet, ha Ön ezt nem érzi. Ezért is kell rendszeresen meglátogatni a fogorvost, mert a fájdalmat nem okozó, de jelenlevő fogászati problémák is teret engednek a kellemetlen leheletet okozó baktériumok elszaporodásának.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*