fbpx

Fokhagyma és vöröshagyma a rákbetegség megelőzésére?

Fokhagyma, vöröshagyma és friss fűszernövény.

Manapság sokan jönnek azzal, hogy régebben kevesebb rákos megbetegedés volt. Lehet, hogy van benne igazság. Ennek talán az lehet az oka, hogy nagyszüleink és dédszüleink még nem ettek egészségre káros, feldolgozott élelmiszereket, mivel nem is nagyon volt, illetve saját maguk termelték meg a zöldségeket is. Ilyen zöldség a fokhagyma és a vöröshagyma, amelyeket gyógynövényként is emlegetünk. Nem véletlenül, hiszen számtalan jótékony hatással rendelkeznek.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres hagymafogyasztás – legyen szó fokhagymáról, vöröshagymáról vagy akár póréhagymáról – jelentősen lecsökkenti a végbélrák kialakulásának a kockázatait. Ez azért is lényeges megállapítás, mivel a végbélrák nők esetében a második, míg férfiak esetében a harmadik leggyakoribb halálozási ok.

A vastagbélrák esetén a legjobb, ha próbáljuk azt megelőzni. Ezt nem tudjuk másként megtenni, minthogy életmódot váltunk, vagyis egészséges táplálékot fogyasztunk és rendszeresen mozgunk. Emellett nagyon fontos, hogy az immunrendszerünket megerősítsük, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a krónikus betegségeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hagymafélék családjába tartozó vöröshagymát és fokhagymát már sok esetben vizsgálták a tudósok. Arra a megállapításra jutottak, hogy az egyik legegészségesebb táplálékok sorát gazdagítja, mert nagy mennyiségben tartalmaznak fenolos vegyületeket és flavonoidokat is. A flavonoidok egyik legjobb forrása a vöröshagyma, amely jelentősen képes lecsökkenteni a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A hagymaféléket sokan azért iktatják ki az étrendükből, merthogy túlságosan csípnek és keserű ízvilággal rendelkeznek. A tanulmányok arról számolnak be, hogy minél csípősebb és keserűbb egy-egy hagyma, annál több flavonoid vegyületet tartalmaz, így annál több egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

A hagymafélék segíthetnek lecsökkenteni a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, úgy mint magas vérnyomás, emelkedett trigliceridszint és magas vérnyomás.

A vöröshagyma például antociánokban rendkívül gazdag, amelyek olyan erős növényi pigmentek, amelyek nemcsak a szívbetegség, hanem a cukorbetegség és a rákos megbetegedéssel szemben is védelmet jelenthetnek.

A hagymafélék nagyon sokféle, jótékony vegyületet tartalmaznak, amelyek a magas vércukorszint csökkentésében is a segítségünkre lehetnek.

  1. Répási Mária

    Üdvözlet mindenkinek.

    Ebben tökéletesen egyet értek, mert én 70 -n éves vagyok és örök mozgó aerobik edző most itthon is meg van a heti 5 x 2 óra és makk egészséges vagyok nagyon sok hagymát fogyasztok, pl hársvirág mézben van fokhagyma és gyömbér reszelve és már 1 éve minden este beveszek egy teás kanállal. A lila hagyma is és most az új hagyma is nagyon egészséges. Lehet követni a példámat. Köszönöm a figyelmet.és hogy elolvastad a hozzá szólásomat. Tisztelettel Julika

  2. Bqkonyi Tibor

    Én is már több hete minden reggel éhgyomorra egy gerezd fokhagymát parlagfűestevával megeszek és a vényimásom minimumra csökkent annyira, hogy a gyógyszerem felét szedem vagy esetenként ki hagyom.vöröshagymát hetente fogyasztok szalonnával.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük