fbpx

Glühwein vagy grzane piwo?

Forralt bor és forralt sör egymás mellett, eredeti nevükön Glühwein és grzane piwo.

Mielőtt bárki tovább lapozna: nem egy német-lengyel szótárat ütöttünk fel a g betűs szavaknál, hanem két téli – ha úgy tetszik: karácsonyi – ital eredeti neve szerepel a címben. Az első a magyar orrnak, szájnak is ismerős, míg a másiknak talán a gondolata is heves, a normálissal ellentétes irányú mozgásra készteti a hazai gyomrok nagy részét.

A Glühwein, azaz a forralt bor fűszeres, fahéjas illata már a lelket is felmelegíti a hideg téli utcákon, miközben közelítünk egy-egy, a finom forró nedűt készítő kimérő árus felé. A megfázás tünetei ellen sikeresen alkalmazható, főleg az alapfűszerezés – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, citrom – miatt, és mézzel édesítve.

A grzane piwo, a forralt sör – ahogyan előbb is megtárgyaltuk – vad gondolatnak tűnik. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a nyári melegben bűnös módon időben el nem fogyasztott – és ennek okaként a korsóban környezeti hőmérsékletre melegedett – ital íze legfeljebb a darazsak számára kívánatos, azt ember meg nem tudja inni. Még asszony se!

Hát még ha hozzávesszük azt a tényt, hogy a magára hagyott, melegedő seritalból még a buborékok is kiköltöznek, így az újrahűtés sem segít a gutaütést kapott sörön. (Nem beszélve a légkörbe eresztett szén-dioxidról, ami tovább növeli az üvegházhatást, amitől a később csapolt korsók tartalma is hamarabb melegszik fel.)

Erre jönnek a lengyelek, és tűzre teszik, sőt, fel is forralják a piwót. No, de mivel a magyar-lengyel barátság történelemben eredeztetett gyökereit nem szeretnénk holmi előítéletekkel kitépni, így azon túl, hogy megértést tanúsítunk barátaink iránt és hagyjuk őket egyedül iszogatni, kóstoljuk meg, mit is isznak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nézzük meg gyorsan, miből is áll össze a forralt sör. Ez is, mint a forralt bor, sokféle variációban készíthető, de nagyjából a következő összetevők szükségesek hozzá: sör, fahéj, szegfűszeg, cukor – és most kezd vadabb lenni a recept –, tojássárgája, tejszín és rum. Elkészítése roppant egyszerű: a sörön kívül minden hozzávalót keverjünk össze, és öntsük a forró sörbe, majd forraljuk fel újra.

Ez a forró ital a megfázás tüneteire kiváló, ami a fűszereken kívül a sörben található humulonnak köszönhető. Ez utóbbi a komló egyik hatóanyaga, amiről kiderült, hogy hatékony a legtöbb téli járványt okozó RS-vírus ellen.

Egy kóstolást mindenképpen megér a forralt sör. Ha ízlik, akkor akár megelőzésképpen is lehet kortyolgatni a hideg téli napokon.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük