fbpx

Gyorsabb regeneráció mágnesterápiával hagyományos daganatkezelés után

Az okokat, amiért daganatos betegségek jönnek létre a fül-orr-gége területén, a szakirodalomban részben ellentmondásosan vitatják. Eszerint a rizikófaktorok, alkati tényezők, külső hatások stb. játszanak bizonyos szerepet. Az ember azért betegszik meg rákban, mert a szervezet elveszítette a kontrollt a sejtnövekedés felett.

Normál esetben egy sejten történt változást a szervezet azonnal felismer, és a sejtet eltávolítja. A daganatos sejteknél kiesik ez a kiválasztás, és a silány sejtek kontrollálatlan növekedése kezdődik meg. Ez a kontrollálatlan növekedés lehet jó- vagy rosszindulatú. A jóindulatú sejtek bár elszaporodnak, de nem tudnak benőni az egészséges szövetbe és azt elpusztítani, vagy a szervezetben „áttéteket” (metasztázisokat) képezni. A rosszindulatú sejtek ellenben képesek benyomulni az egészséges szövetbe, az ér- és nyirokrendszeren keresztül a test más szerveibe szétszóródni, és ott elszaporodni.

Függetlenül attól, hogy műtétet vagy radiokemoterápiát végeznek el, egy daganatos betegség a fej/nyak területén mindig a testi és lelki közérzet jelentős károsodását vonja maga után. Ahogy más szakterületeken, úgy a fül-orr-gégészetben is a daganat diagnózisának felállítása után a pácienst további diagnosztikus eljárásmódoknak és megterhelő terápiás intézkedéseknek vetik alá, amelynek során vagy műtét, vagy radiokemoterápia kerül szóba. Gyakori következmény pl. a limfödéma a fej területén és/vagy egy korlátozott nyelvmozgékonyság az ezzel összefüggő beszéd- és nyelési zavarokkal, amelyek ugyancsak végzetes kihatásokat vonhatnak maguk után a pszichoszociális területen, melyek akár a páciens elszigetelődéséig is vezethetnek. De a posztoperatív fájdalom, az ugyancsak nemritkán előforduló, részben jelentős kozmetikai eltorzítottság, a zavart bioritmus és az alvászavarok szintén rendkívül megterhelők az érintettek számára.

A daganatkezelések következményes tünetei

Ha el kell távolítani a nyirokcsomókat a nyak területéről, nagyon gyakori a hegek képződése. Ez gyakran a mozgékonyság jelentős korlátozódásával és a beszűkülés érzésével jár együtt, amit sok páciens úgy ír le, hogy „vaskarika van a nyaka körül”.

A sugárkezelést (radiáció) általában olyan kiterjedt tumoroknál alkalmazzák, amelyek nem teszik lehetővé a műtétet. Gyakran azonban ez is súlyos, nemkívánatos mellékhatásokat idéz elő, pl. sugárfibrózist, állkapocs-zárat és/vagy hallójárat-elzáródást. Az ízérzékelési zavar, a hiányzó nyáltermelés, vagy a kizárólag pépesített ételekkel történő táplálkozás szükségessége ugyancsak hozzájárul az életminőség romlásához.

Komplementer gyógyászati ellátás

Ezek és más súlyos következményes tünetek enyhítésére a komplementer gyógyászati ellátás keretében a daganatos betegeknél sikeresen alkalmazható a mágnesterápia, mivel a daganatos betegség nem jelent kontraindikációt.

A mágnesterápia alkalmazásával a fej/nyak területén daganattal rendelkező pácienseknél egy műtét után rendszerint gyorsabb felépülést és fájdalommentességet is el lehet érni. Ugyanígy a hegszövet képződése is korlátozott, és a limfödémák is általában kevésbé hangsúlyosak. A nyak gyorsabban válik puhává, ami jobb mozgékonysághoz vezet – ideális esetben akár el is tűnik a kellemetlen szűkösség érzése. Értékes szolgálatot tesz a mágnesterápia, amikor a nyelv mozgékonysága egy szájüregben lévő tumor műtéti eltávolítása következtében korlátozott. A környezettel történő kommunikáció gyakran lényegesen gyorsabban és jobban válik újra lehetővé, és a szociális izoláció veszélye is elhárítható. Ezzel jelentősen nő a páciens életminősége.

Gond nélkül alkalmazható

A sajtóban és a laikusok közötti vitákban újra és újra hangoztatott vélemény, miszerint a mágnesterápia a daganatos betegeknél nem alkalmazható, téves. Az Amerikai Nemzeti Rák Intézet kijelentései szerint a mágnesterápia, mivel alacsony energiájú és alacsony frekvenciájú energiamezőkről van szó, gond nélkül alkalmazható. Sőt, a mágneses mező segítségével erősíthető az immunrendszer, ezzel esélyt adva a szervezetnek, hogy maga védekezzen a rákos sejtek ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük