fbpx

Gyümölcsmix érszűkület ellen?

Az érszűkület már 3000 évvel ezelőtt is létezett. A betegség kiváltójának számítanak a zsíros ételek mellett a stressz, a dohányzás és a mozgáshiány is. Az érszűkületből a szívkoszorúerek életveszélyes betegségei alakulhatnak ki, amelyek növelik a szívinfarktus kockázatát. A magas koleszterinszint és az erek szűkületét okozó lerakódások kedveznek az agyvérzésnek is.

A kutatók különböző gyümölcsfélék erekre gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás célja az volt, hogy egy olyan gyümölcsmixet kreáljanak, amely megakadályozza az érszűkületet, és ráadásul még finom is. A „győztes” egy szőlőléből, alma-, acerolacseresznye-, eper- és áfonyapüréből, valamint vörösáfonya- és arónialéből álló keverék lett.

Vegyünk szőlőt, almát, acerola cseresznyét, epret, áfonyát, vörös áfonyát, arónialevet, és keverjünk egy pompás gyümölcslét. Vegyük figyelembe, hogy egyes gyümölcsfajtákat pürésíteni, másokat pedig kipréselni kell. A kutatók azért fejlesztették ki ezt a keveréket, hogy az erek szűkületét megakadályozzák. Ez vajon azt jelenti, hogy megelőzhetjük az érelmeszesedést, ha ezt a gyümölcsmixet fogyasztjuk?

Ennyire azért nem egyszerű a dolog, mert még számos vizsgálatot kell elvégezni, mielőtt ezt a finom italt piacra dobják. A sertés-szívartériákkal folytatott kísérletben kiderült, hogy ennek a gyümölcskeveréknek az összetevői hatottak a véredények belső falára. Az endotélsejtek reakciót mutattak, mégpedig nitrogén-monoxidot bocsátottak ki, amely az erek tágulását okozza.

A kérdés az, hogy a gyümölcs mely alkotóeleme éri el az érszűkületet akadályozó hatást? A kutatók azon az állásponton vannak, hogy nem a polifenolok összmennyisége felelős ezért, hanem inkább ezeknek a polifenoloknak az egyes összetevői. A kutatóknak még tisztázniuk kell, hogy az egészségvédő anyagok milyen módon kerülnek az erekbe. A tudósok azt feltételezik, hogy ezek először a bélben alkotóelemeikre bomlanak, és aztán nyomulnak be a vérbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük