fbpx

Hatékony megoldások a téli pikkelysömörre

Egy asztalon öko tisztítőszerek, citrom, ecet üvegben, szódabikarbóna, kefe.

Télen sokan küzdenek bőrszárazsággal. Akiknek semmilyen bőrproblémájuk sincs, könnyen átvészelik a téli hónapokat egy-egy remek testápolóval, azonban azok, akik pikkelysömörben szenvednek, igencsak nagy kínokat élhetnek át és kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak meg, hiszen a télen jellemző bőrszárazság jelentősen fokozza a pikkelysömör tüneteit. Éppen ezért fontos, hogy mindig ügyeljünk a hidratációra. Ha nem iszunk eleget, akkor a bőrünk jelentősen sérülhet, kiszárad, amit a téli hideg levegő vagy a szoba száraz levegője csak tovább fokozhat.

Nagyon hasznos lehet a lakásban a párásító használata, mert ennek segítségével kevésbé lesz száraz a szoba levegője és ezzel a bőrünk állapota is sokat javulhat, azaz kevésbé lesz majd száraz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A pikkelysömör kialakulásában a nem megfelelő ruházat is szerepet játszik. A legjobb választás nem más, mint a pamut ruházat, de az is kulcsfontosságú, hogy rétegesen öltözködjünk, így ha melegünk van, akkor le tudunk venni egy-egy réteget magunkról. Fontos, hogy ne izzadjunk bele a ruhánkba, hiszen ez tovább súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit.

A pikkelysömörben szenvedő személyek gyakran panaszkodnak arra, hogy a stresszes időszakban – mint amilyen a téli karácsonyi időszak -, a betegségük újra fellángol. De nemcsak a stressz, hanem a zsíros, fűszeres ételek és az alkohol is fokozza a pikkelysömör tüneteit. Ellenben a meditáció és a relaxáció nagyon hasznos lehet a betegség tüneteinek csillapításában. A tüneteket fokozhatja még a motiválatlanság, az ingerlékenység és az energiahiány is.

Sok esetben a tisztítószerek, a kemény víz, a mosogatószerek és az illatos kozmetikai termékek miatt erősödnek fel a pikkelysömör tünetei. A legjobb megoldás, ha természetes alapanyagú, ökotermékekre váltunk, amelyek nem hatnak károsan sem az emberi egészségre, sem pedig a környezetre.

A testi és a lelki egészség fenntartása is lehetővé teszi, hogy tünetmentesek maradjunk. A mozgás csökkenti a stresszt és ez mérsékelheti, sőt akár meg is szüntetheti a pikkelysömör tüneteit.

A pikkelysömörös bőrt nem éppen jó dolog sokáig a forró vízben áztatni, ezért a gyors fürdés és a zuhanyozás sokkal előnyösebb lehet azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek.

1 hozzászólás

  1. A pikkelysömör akkor sem múlik el, ha az ember kizárólag pamut holmikat visel – próbáltam, szörnyen néztem ki pamutharisnyákban fiatalon! -, a kátrányos és olajos kenőcsök csak a ruhaneműt teszik tönkre, a sömör marad. 🙁 Étrendet is hiába változtatunk, és eszünk fűszerek nélkül és a napozás sem segít. Mindezt tudom, mert ebben az autoimmun betegségben szenvedek. A stressz nyilván ront rajta, ahogy a téli többrétegű ruházat is, mert ez a kórság ha “bezárjuk” akkor nagyon terjed. Hogy az alkohol ront-e rajta, nem tudom, megrögzött absztinens vagyok. Ebben a betegségben a legrosszabb, hogy idővel rámegy az izületekre, vérnyomásra, gyomorsavra, stb, úgyhogy nem a pikkelysömörbe hal bele az, akinek ez van, hanem majd azok valamelyikébe, amiket okoz. 🙁

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük