fbpx

Hogyan savasítjuk el a bababőrt, amivel születtünk?

Kicsi baba arcát és orrát keni anyukája babakrémmel.

A szervezet sav-bázis egyensúlyának fontossága az egészség megőrzése – és a már kialakult betegségből való felgyógyulás – szempontjából ma már nem kérdés. E kérdéskört mégis rengeteg vita lengi körül, információ után kutatva könnyen bukkanhatunk ellentmondásos véleményekre.

Egységes pH-értékről a szervezeten belül semmiképp sem beszélhetünk. A test különböző területei nagy eltéréseket mutatnak. A vér pH-értéke 7,365 és 7,4 között mozog, ezt az értéket a szervezet mindenáron igyekszik fenntartani. A vérnek és a szöveteknek enyhén lúgosnak kell lenniük. A vastagbél és a vizelet viszont enyhén savas, éppúgy mint a hüvely közege. A hüvelyben élő lactobacillusok (hasznos baktériumok) biztosítják a savas közeget annak érdekében, hogy a káros kórokozók ne okozzanak fertőzést. A nyál pH-értéke változó, ez nagyban függ a táplálkozástól.

A bőr normálnak mondott pH-értéke 5 és 6 között mozog. A boltokban árult testápolási termékek is ezt sulykolják belénk – a bőrbarát termék pH-ja 5,5. Valójában ez az érték már a mai kor elsavasodott bőrállapotának a mért pH-ja, de semmiképp sem nevezhető “normál” értéknek. A bőrünk számára az enyhén lúgos testápolás az ideális, vagyis a bázikus testápolás. A mai, forgalomban kapható kozmetikumok sajnos épp a szépségápolással ellentétes hatást fejtenek ki, hosszú távon károsítják a bőrfelszíni emulziót, és leszoktatják bőrünket a saját védekező-megújító feladatáról. Sajnos a bőr rongálása káros összetevőjű kozmetikumokkal már kisbaba korban megkezdődik. A gondos anyukák szeretnének mindent megadni gyermekük számára, ám kevesen járnak utána és olvassák el, hogy mi is van a flakonban.

A magzatvízből a klóros vízbe

Belülről a helytelen táplálkozással és a túl kevés folyadékfogyasztással öregítjük a bőrt, a külső hatások közül pedig a szennyezett levegő és a klóros víz erős savasító hatása mellett a tisztálkodószerek és kozmetikumok rongálják a bőr állapotát. Érdemes belegondolni, hogy a magzat egy igen lúgos, 8,5-ös pH-jú magzatvízben lebeg kilenc hónapon keresztül. Ebből kikerülve a magzatmázat – ami a bőr immunrendszerét hivatott kialakítani – rögtön lemossák róla, majd megkezdődik a “bőrápolás” a különféle kencékkel, popsikrémmel, hintőporral. Az ezekben található káros anyagok sajnos ugyanazok, melyek a felnőtteknek szánt készítményekben is benne vannak. Ne legyünk restek, és nézzük meg a flakonok hátulján az összetevőket, és ne a hangzatos reklámszlogeneknek higgyünk. Érdemes utánaolvasni a következő káros anyagoknak, hogy tudjuk, mi az, amit semmiképp se kenjünk a babánk és a magunk bőrére:

 • Habképzők: Sodium Lauryl Sulphate (SLS), Ammonium Lauryl Sulphate (ALS), Sodium Laureth Sulphate, Ammonium Laureth Sulphate.
 • Kőolajszármazékok: Paraffinum Liquidum, Mineral Oil (Ásványi olaj), Petrolatum.
 • Emulgeálószer: Triethanolamin.
 • Tartósítószerek: Paraben, Triklosan.
 • Glycerin (csak a növényi eredetű változata megengedett, a gyakoribb, szintetikus formája káros).
 • Lanolin (az előállítástól függ, hogy káros-e, a feldolgozás során gyakran szennyeződik vegyszerekkel).
 • Talkum (főleg a hintőporban káros, mivel belélegezve rongálja a tüdőt).
 • Silica (szintén csak belélegezve veszélyes).
 • Hexachlorophen (főleg hintőporban található, eltömíti a pórusokat, belélegzése is veszélyes).
 • Hidrogénezett olajok: hasznos összetevőjüktől megfosztott, magas transzzsírsavtartalmú, “műanyaggá” vált olajok.
 • Glikolok: Propylene glycol, PEG.
 • Szintetikus illatanyagok: Parfum, Fragrance.
 • Szintetikus színezőanyagok: C.I.-vel vannak jelölve.
 • Butylhydroxytoluol (BHT): erősen káros tartósítószer.
 • Formaldehid források: DMDM, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea.

A felsorolt anyagok közül ha egy termékben több is megtalálható, akkor a káros hatás megsokszorozódik, az egymással reakcióba lépő anyagok hatványozottan veszélyessé válnak. A babák vékony bőrén keresztül még több káros anyag juthat be a mélyebb rétegekbe és a szervezetbe, tehát ezek a “testápoló szerek” teljesen feleslegesek számukra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A babák ápolására bőven elég egy káros anyagoktól mentes fürdető, és egy jó minőségű, finomítatlan shea-, kókusz- vagy kakaóvaj. A tiszta, bio minőségű, finomítatlan olajokat is bátran használhatjuk. Ha mégis több kencével szeretnénk kényeztetni a babát, válasszunk olyan vegyszermentes termékeket, amelyek nem tartalmazzák a felsorolt anyagokat, illetve ne legyünk restek utánanézni az egyéb összetevőknek sem.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük