fbpx

IBD és az idősebb emberek

Vékony- és vastagbél krónikus gyulladásának ábrázolása.

A gyulladásos bélbetegséggel diagnosztizált emberek körülbelül tizenöt százalékát az idősebb emberek teszik ki. A gyulladásos bélbetegségek egy gyűjtőfogalom, a krónikus betegségeknek egy olyan csoportja, amely betegség befolyásolja a gyomor- és béltraktus megfelelő működését. A leggyakoribb típusa az IBD betegségnek a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Az előző leginkább a vékonybelet érinti – de akár a tápcsatorna teljes hosszában is megjelenhet –, míg a másik betegség a vastagbél gyulladását idézi elő.

Az IBD betegséget többek között okozhatja valamilyen fertőzés, de egyes gyógyszerek is okai lehetnek a betegség kialakulásának. Sajnos az idősebb személyek esetében a gyógyulási arány is sokkal rosszabb, mint a fiatalabb személyeknél. Az idősebbek már csak azért is nagy kockázatnak vannak kitéve, mivel gyakrabban kerülnek kórházba, ahol további fertőzéseken is áteshetnek, amelyek tovább ronthatják a betegek gyógyulási esélyeit.

Azoknál az embereknél, akiknél IBD-t diagnosztizáltak, fokozott kockázatnak vannak kitéve más betegségekkel szemben. Például ilyenek lehetnek a daganatos megbetegedések, a hasnyálmirigyet, a tüdőt, a vesét és a gyomrot érintő megbetegedések. Mind a Crohn-betegség, mind a krónikus vastagbélgyulladás megnöveli a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát, ezért ezeknek a betegeknek gyakran kell különféle szűréseken, például kolonoszkópián megjelenniük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mivel lényeges a betegség mihamarabbi kiszűrése és a kezelés megkezdése, éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy az idősebb személyek évente vagy kétévente szűrővizsgálatokon vegyenek részt.

Figyelembe kell venni, hogy ahogy öregszünk, úgy a krónikus betegségek kialakulásának esélye is sokkal gyakoribb. Persze nem mindig gondolunk vastagbélbetegségre, ha tüneteink vannak, de nagyon fontos, hogy a vastagbél és a vékonybél betegségeit kizárjuk, ha bármilyen panaszaink vannak. A kor előrehaladtával egy-egy embernek több krónikus betegsége is lehet, így az illető többféle gyógyszert is szedhet. Azonban egyes gyógyszerkombinációk veszélyesek is lehetnek, már csak emiatt is kockázatos ez a betegség az idősekre nézve. Például egyes IBD-re szedett gyógyszerek befolyásolják a véralvadásgátló gyógyszerek hatását.

Az idősebb emberek nem is reagálnak olyan pozitívan az erre a betegségre szedett gyógyszerekre, mint a fiatalabb korosztály. Ezért ha nem válik be a gyógyszeres terápia, akkor a műtét is szóba kerülhet, hogy elkerüljék a további fertőzéseket, a betegség súlyosbodását, illetve megakadályozzák a daganat kialakulását.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük