fbpx

Körömbajok. Mit jeleznek?

Egy puha szőnyegen egy lány rózsaszínű kék csíkos zokniban, kezében teásbögre, mellette virág.

A körmünk sokat elárul rólunk. Nemcsak az ápolt vagy ápolatlan körmök üzennek rólunk a külvilágnak, hiszen a köröm állapota azt is elárulja, hogy szenvedünk-e valamilyen betegségben. Nagyon sok olyan egészségügyi probléma létezik ugyanis, ami a körmünkön is nyomot hagy. Természetesen a köröm-rendellenességek nemcsak betegségek miatt alakulhatnak ki, hanem sérülés és fertőzések miatt is.

Sokféle elváltozás érheti a körmeinket, akár megvastagodhatnak, elszíneződhetnek, törékennyé válhatnak, de fájdalom is kialakulhat és bőrpír is megjelenhet a láb vagy a kéz ujjain. Most néhány körömelváltozást mutatunk be, és azt, hogy ezek milyen betegséget jelezhetnek.

A körmök megvastagodhatnak és a szélük furcsán be is kunkorodhat. Ez az állapot többféle betegséget is jelezhet, például gyulladásos bélbetegséget, szív- és érrendszeri betegséget, tüdő- vagy májbetegséget.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor a körmök furcsán kitüremkednek és ennek nincs különösebb oka, akkor is lehet valamilyen betegségre gyanakodni, például lupuszra, szívbetegségre, vashiányos vérszegénységre vagy akár Raynaud-kórra.

A fehér foltok általában valamilyen tápanyaghiányra utalhatnak. Vízszintes fehér vonalak is megjelenhetnek a körmök felületén, ilyenkor némely mérgező anyag – például arzén – állhat az elváltozás hátterében.

Amikor a köröm kiemelkedik a körömágyból, akkor is valamilyen betegségre gyanakodhatunk. Leginkább fehér elszíneződés jellemző például a pikkelysömör, illetve a pajzsmirigy betegség esetén.

Amikor a köröm megvastagszik és sárga lesz a színe, akkor belső rosszindulatú daganat, légszőszervi betegség, mint például krónikus hörghurut állhat a háttérben, de körömgomba is okozhat ilyen állapotot – ezért nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Ezt a fertőzést könnyedén meg lehet gyógyítani, azonban mielőtt önmagunkat diagnosztizálnánk, mindenképpen látogassunk el egy bőrgyógyászhoz.

Minden körömelváltozásnak van valamilyen oka. Akár szívbetegség, akár cukorbetegség áll a háttérben, először mindig egy orvossal szükséges konzultálnunk, hiszen nem tudhatjuk, mi is a valódi probléma. Ha megtaláltuk, hogy mi okozza a köröm elváltozását és a betegséget is kezeljük, illetve életmódot is váltunk, akkor hamarosan a körömgondunk is megoldódik.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük