fbpx

Már az alumíniumfólia is veszélyes?

Sült cékladarabok alumíniumfóliával bélelt dobozban.

A háztartásban gyakran használunk alumíniumfóliát, hogy ételeket csomagoljunk bele. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy az alufólia is veszélyt jelent az egészségre.

Az alumíniumról úgy tartják, hogy egy neurotoxikus fém. Ez a harmadik leggyakoribb elem a földön. Természetes környezetben is megtalálható, és hozzáértők szerint mérgező hatással van az emberi szervezetre.

Az alumínium sokféle termékben megtalálható, például szépségápolási termékekben, gyógyszerekben, élelmiszerekben és még tápszerekben is. Idővel az alumínium felhalmozódik az agyban, a tüdőben, a vesében, a pajzsmirigyben és a májban, ez pedig elősegíti, hogy a szervezetben elszaporodjanak a káros hatású szabad gyökök. Így oxidációs folyamatok indulhatnak el a szervezetben, de gyulladást is generálhat és szöveti károsodás is létrejöhet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alumínium tehető felelőssé a csontmineralizáció kialakulásáért, vagyis a csontokban meszesedés alakul kis, és még a fogszuvasodás kialakulása is a számlájára írható.

Az alumínium rontja a szervezet vasanyagcseréjét, így vérszegénység is kialakulhat, gátolja a neurotranszmitterek megfelelő működését és a nyugodt alvást. A hangulatra is negatív hatással van, hiszen megzavarja a dopamin-, a szerotonin- és a noradrenalintermelését.

Az agy egészségére is negatív hatással van ez a nehézfém, hiszen hatására nem fejlődnek megfelelő mértékben az agy sejtjei, az alumíniumexpozíció pedig csökkenti a kognitív funkciókat.

Ha valakinek magas a szervezetében az alumíniumszint, a következő tünetekkel kell számolnia: fejfájás, rendellenes szívverés, száraz bőr, gyomor- és bélrendszeri problémák, de gyakori megfázás, illetve különféle fertőzések is kialakulhatnak. Súlyosabb esetben az izmok megbénulhatnak, zavartság is kialakulhat és a memória is csökkenhet.

Az alumíniumfólia használata akkor a legveszélyesebb, amikor sütőben sült húst készítünk és fóliával takarjuk azt le. Ha az ételhez még lúgos zöldséget vagy gyümölcsöt is adunk, például paradicsomot vagy citromot, akkor az alumíniumfóliából apró részecskék oldódhatnak ki, amelyek nagyon károsak az emberi egészségre nézve, ugyanis neurodegeneratív betegségeket okozhatnak. Ilyen például az Alzheimer-kór is.

    1. Dattler Tibor

      50-60 éve maximum papírba, zsírpapírba, üvegbe csomagoltunk, bár tejeskannába volt alu. is. Műanyag zacsi helyett vittük a fonott kosarat stb.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük