fbpx

Mi okozhat száraz köhögést?

Megfázással küszködő nő köhög, kezében egy nagy pohár teát tart, mellette zsebkendők.

Köhögni mindenki szokott. Főként télen, amikor sok ember küzd náthával és influenzával. A száraz köhögés, amennyiben az rövidebb ideig tart csak, nem ad aggodalomra okot. Azonban a köhögés hosszabb időszakon keresztül is elhúzódhat. Ilyenkor alapos orvosi vizsgálatra van szükség, mivel komoly betegség is meghúzódhat a háttérben.

A száraz köhögést valamilyen torokban keletkező irritáció okozza és általában semmilyen váladékozással nem jár együtt. Az orvosok megkülönböztetnek akut és krónikus köhögést. A krónikus hosszabb ideig is elhúzódhat. Általában hosszabb ideig tart, mint 8 hét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az asztma egy tüdőt érintő gyulladásos betegség, ami köhögéssel társul. A köhögés éjjel felerősödhet, de a reggeli ébredés után is intenzívebb lehet. Az asztmának egyéb tünetei is lehetnek, ilyen például a légszomj, a zihálás, a mellkasi szorító érzés vagy fájdalom. Jelenleg nincs gyógymód a betegségre, viszont a tünetek enyhítésére sokféle kezelés áll rendelkezésre.

Az idiopátiás tüdőfibrózis során egy hegszövet alakul ki a tüdő belsejében. Ez a hegszövet az idő folyamán egyre jobban megvastagszik, ami egyre jobban megnehezíti a légzést a betegségben szenvedő számára. Az idiopátiás szó arra utal, hogy valójában még az orvosok sem teljesen biztosak abban, hogy mi okozza a betegséget. A betegség tünetei közé tartozik a légszomj, az étvágytalanság, a fogyás, a fáradtság, a láb- és kézujjak, valamint a körmök megvastagodása, kiszélesedése. A terápia közé tartoznak egyes gyógyszerek, az oxigénterápia, a rehabilitáció és a tüdőtranszplantáció.

A reflux betegség során a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, amely szintén okozhat köhögési rohamokat. A reflux tünetei széles skálán mozognak, de a legjellemzőbbek a gyomorégés, a hányinger, a hányás, a rossz lehelet és a nyelési nehézség. A kezelés egyben életmódbeli változásokat is magába foglal. Naponta többször, kisebb adagokat szükséges enni. Nagyon fontos az egészséges testsúly fenntartása, az alkoholfogyasztás beszüntetése vagy mérséklése, illetve a dohányzás abbahagyása. Természetesen gyógyszerek is segíthetnek a tünetek csökkentésében, illetve azok megszüntetésében.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük