fbpx

Mindenkire veszélyt jelent a melanoma?

Naptejjel körbekerített anyajegyére mutat a karján egy piros körmű hölgy, felhívva a figyelmet a bőrdaganat kockázatára.

Itt a nyár, sokan alig várják, hogy eljussanak a strandra, a hétvégi nyaralóba, horgászni vagy éppen nyaralni akár kis hazánkban, akár külföldön. Az emberek többsége megfeledkezik azonban arról, hogy fokozottan szabad csak a napon tartózkodni, és kerülni kell a leégést. A legtöbben csak legyintenek, amikor a televízióban vagy a rádióban meghallják a napégésről szóló figyelmeztetéséket, pedig nem kellene félvállról venni, hiszen ma Magyarországon évente körülbelül négyszáz ember hal bele, mert nem tette meg a kellő óvintézkedéseket a nyári hónapokban. De nem csak ekkor fontos megvizsgálnunk a testünket a kórosan elváltozó anyajegyek után kutatva, hiszen a melanoma akár télen is felbukkanhat.

A melanoma, vagyis a festékes bőrrák idejében észlelve gyógyítható, de kellő odafigyeléssel meg is előzhető. A bőrdaganat elsők között szerepel a rákos megbetegedések listáján. A bőrrák 4 százalékát teszi ki mindössze a melanoma, viszont egy nagyon agresszív onkológiai elváltozásról van szó, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felfedezzék és még a korai stádiumban sebészeti úton eltávolítsák.

A melanomával szemben bárki veszélyeztetett lehet, ez a betegség életkortól függetlenül bárkit megtámadhat. Természetesen, akinek sok anyajegy borítja a bőrét, fokozottabban ki van téve a halálos kórnak, hiszen a melanoma többnyire az anyajegyek pigmentsejtjeiből burjánzik. Akinek nagyméretű és emellett szabálytalan formájú anyajegyei is vannak, legalább évente egyszer ellenőriztesse ezeket bőrgyógyászával. Főként akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha az anyajegy aszimmetrikussá válik, csipkézettek a szélei, színe elkezd sötétedni, illetve világosabbá válni, vagy nagyobb lesz az átmérője. Az anyajegy körül vérzés és gyulladás is kialakulhat, ami szintén intő jel lehet. Azonban a melanoma nemcsak anyajegyből fejlődhet ki, hanem újonnan is keletkezhet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sajnos a bőrrák örökölhető is, ha valakinek volt már a családjában olyan személy, akinek bőrdaganata volt, akkor még óvatosabban kell kezelni ezt a problémát. Akinek volt már kóros bőrelváltozása, nagyobb az esélye, hogy a daganata kiújuljon. A bőrrák kockázatát tovább emeli, ha valaki túlzásokba esik, és órákon át aszalódik a napon vagy a szoláriumban. Az ultraibolya sugarak hatása emeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. A gyenge immunrendszer is felelőssé tehető a melanoma kialakulásáért, illetve a világos bőrűeknek még több elővigyázatosságra van szüksége.

Fontos a megelőzésre törekedni, ezért nyáron viseljen hosszú és szellős ruhákat, napszemüveget, napernyőt, kalapot. Használjon naptejet, amellyel ne spóroljon, és egyenletesen vigye fel a bőrére. Déltől délután négy óráig egyáltalán ne tartózkodjon a napon, hiszen ekkor vagyunk a legnagyobb veszélynek kitéve. Strandoláskor semmiképpen se töltsön órákat a vízben, és keressen inkább árnyékos helyet, ahol a napfény káros sugarai nem érhetik. A bőrrák leginkább a napfénynek kitett területeken – arc, fejbőr, ajkak, fülek, nyak, mellkas, karok, kezek – alakulhat ki.

A megelőzés magába foglalja a hathetenkénti önvizsgálatot és az évenkénti bőrgyógyászati vizsgálatot. A bőrgyógyász egy speciális nagyítóval térképezi fel a testet borító anyajegyeket, és diagnózist ez alapján, illetve a szövettani vizsgálat után tud csak felállítani.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük