fbpx

Mozogni jó! Hogyan kerüljük el a sérüléseket?

Fiatal hölgy otthonában fitnesslabdával tornázik.

Mozogni bármely életkorban lehet, és az sem gond, ha korábban a testmozgás nem volt része a napi rutinunknak. Azonban néhány szabályt be kell tartani, mert ha nem figyelünk oda eléggé, akkor sok kellemetlenségben lehet részünk, hiszen meg is sérülhetünk, meghúzódhatnak az izmaink, és bizony a felépülés hosszadalmas lehet. Nem beszélve arról, hogy ha valaki komoly sérülést szerez testmozgás közben, akkor nem sok kedve lesz ismét edzeni. Az inaktív életmód azonban számtalan betegség és komoly egészségügyi probléma kialakulásához vezethet. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a sportsérüléseket? A cikkben bemutatjuk a válaszokat.

Az intervall edzés még idősebb korban is nagyon hasznos. Mit is jelent ez? Ha mindig csak egy fokozaton tekerjük a szobakerékpárt, akkor túl sok pozitív változást ne várjunk, hiszen az izmaink hozzászoknak az azonos terheléshez, így nem fognak fejlődni.

Mit tehetünk? Válasszuk az intervall edzést. Kezdjük csak kis fokozaton tekerni a szobakerékpárt, majd kapcsoljunk intenzívebbre. Az edzés vége felé pedig mindenképpen lazábban tekerjünk, hogy a magas pulzusunk és a szívverésünk is normalizálódjon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha nem biztos abban, hogyan kell elvégezni a tornagyakorlatokat, akkor kérdezzen meg egy szakembert, vagy nézzen utána az interneten a pontos kivitelezésnek. Hiszen azzal, ha nem megfelelően végezzük el a gyakorlatokat, sokkal többet ártunk, mint amennyit használunk. Ezzel is szerezhetünk sportsérüléseket, sőt ha helytelenül végezzük el a gyakorlatokat, az izmaink és az ízületeink egészségét is kockáztatjuk.

Edzés előtt fel kell készíteni az izmainkat a mozgásra. Ezért is nagyon lényeges, hogy testmozgás előtt bemelegítsünk, kicsit átmozgassuk a végtagjainkat.

A testünk végtelenül hálás lesz, ha rendszeresen mozgunk, de arra ügyeljünk, hogy többféle mozgásformát válasszunk. Nem elég csak szobabiciklizni, hiszen ezzel csak az alsó testrészeinket mozgatjuk meg, végezzünk ezért súlyzós edzéseket is. Nem kell nagyon komoly dolgokra gondolni, elegendő csak 1-2 kilós súlyt használni, hiszen a karunknak és a felsőtestünknek is szüksége van arra, hogy jó kondiban maradjon.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.