fbpx

Óvakodjunk az egészséget veszélyeztető anyagoktól!

Nagy fonott kosár teli biozöldségekkel.

Sokat hallom azt manapság, hogy a régebbi korokban nem volt ennyiféle betegség és az emberek nagy része is sokáig élt, pedig nem folytattak bioétkezést, nem foglalkoztak azzal, hogy egyes tisztítószerben vagy kozmetikumban milyen és mennyi káros anyag van, mégis sokáig éltek. Viszont nem lenne szabad elfeledkeznünk arról, hogy ma már teljesen más életmódot folytatunk, mint a „régi öregek”. Ők még naponta órákat mozogtak, dolgoztak a földeken és nem érintkeztek ennyi vegyi anyagokkal, nem ettek feldolgozott élelmiszert és tényleg csak akkor vettek be gyógyszert is, ha arra az orvos utasítást adott. Ma összeadódnak azok a káros anyagok, amelyek nap mint nap a szervezetünket érik, és emiatt tűnik úgy, hogy annyiféle krónikus és halálos betegség ütötte fel a fejét. Mert hiszen régen keveset hallottunk az allergiáról, a depresszióról, és mintha kevesebb daganatos megbetegedés is lett volna. Minden valószínűség szerint a 21. század embere eljutott arra a pontra, amikor telítődött a sok mérgező anyaggal, hiszen táplálékaink tele vannak adalékanyagokkal, a tisztítószerek és kozmetikumok hemzsegnek a káros anyagoktól, a levegő szennyezett, ráadásul folyamatos stresszhatás alatt élünk, ami még tovább ront az amúgy sem rózsás helyzeten.

Mit tehetünk, hogy kevésbé káros környezetben éljünk, hogy minél kevesebb ártalmas anyaggal találkozzunk? Ügyeljünk az étkezésre. Próbáljunk minél kevesebb tartósított élelmiszert fogyasztani. Nyilván nem mindenkinek van arra ideje, hogy saját maga készítsen friss kenyeret vagy sajtot, de ha nem fogyasztunk például bolti süteményeket, üdítőitalokat, hanem mi magunk sütünk édességeket és préselünk zöldség- és gyümölcsleveket, már tettünk valamit az egészségünkért. A gyorséttermek ételei tele vannak transzzsírokkal, amelyeket szintén jobb, ha elkerülünk. Nem mindenki tud biozöldséget és -gyümölcsöt vásárolni. Aki teheti, termelje meg ezeket saját maga. Ha nincs rá lehetőség, akkor minden – boltból vásárolt – gyümölcsöt és zöldséget alaposan mosson és tisztítson meg. Mindig hazai és idénytermékeket fogyasszon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kozmetikumok és a tisztítószerek is tele vannak káros anyagokkal. Ezek daganatos megbetegedéseket, bőr- és szemirritációt és egyéb biológiai elváltozásokat okozhatnak. Egyes kozmetikumokban például alumínium van, amely gyulladást okoz az emberi szervezetben, de egyes kutatások szerint felelőssé tehető a mellrák kialakulásáért is. A parabének megzavarják a hormonrendszert és daganatot is okozhatnak. A túlzott gyógyszerfogyasztás sem ajánlatos. Érdemes bármilyen apró problémánál először a természet kincseit segítségül hívni. De nagyon jó kozmetikumokat és tisztítószereket is lehet házilag készíteni, amelyek nem okoznak irritációt és nincsenek benne olyan káros anyagok, amelyek az egészségünket veszélyeztetik.

Ha mégsem tudjuk kikerülni az ezekkel az anyagokkal való találkozást, akkor bizonyos időközönként érdemes megszabadulnunk ezektől a méreganyagoktól. Erre tökéletes lehet a szaunázás. A szelén és az E-vitamin emellett képesek csökkenteni a szabad gyökök káros hatásait, tehát fogyasszon minél több szelén és E-vitamin-tartalmú táplálékot. Amennyiben túlsúllyal küszködik, mindenképpen kezdjen el sportolni, mozogni, mivel a zsírpárnák kitűnő otthont teremtenek a felhalmozódott méreganyagoknak.

 1. Vad Istvánné

  Köszönöm! !!!
  Minden nap elolvasom a tanácsokat, nagyon hasznosak!!
  Sajnos rosszindulatú emlőrákos beteg vagyok, örököltük a hugommal együtt a nagymamától!!!
  Mindkettőnknek eltávolították az egyik emlőt, ezért is nagyon fontos számunkra a hasznos tanács adás, melyet nagyon köszönöm! !!
  58 éves nő vagyok, a hugom 55 éves, szeretnénk megélni az időskort!!!!
  Köszönöm, hogy meghallgatott és a hasznos tanácsokat!!!
  Üdvözlettel: Vad Istvánné

 2. mezei istván

  elkel olvasni és elgondolkodni hogyan is lehet egészségesen táplálkozni és élni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.