fbpx

Óvintézkedések cukorbetegek testedzéséhez

Ugrókötél, alma, centiméter, pink edzőcipő és cukorszintmérő a képen.

A cukorbetegek testedzésének sok célja van. Az egyik ilyen cél a testsúlycsökkentés, de az is lényeges szempont, hogy a szénhidrát-anyagcsere javuljon. Azok a cukorbeteg személyek, akik rendszeresen sportolnak, biztosak lehetnek benne, hogy a pozitív hatások sem fognak elmaradni. A rendszeres sportolás ugyanis pozitívan hat a szív- és érrendszerre, vagyis csökkeni fog a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, illetve a vérnyomás is mérséklődni fog. A rendszeres testedzés csökkenti a trigliceridszintet, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A sportolás hatására javul a szervezet edzettségi állapota és fokozódik a szervezet inzulin iránti érzékenysége.

Az, hogy mit sportoljon egy cukorbeteg személy, sok mindennek a függvénye. Függ attól, hogy milyen típusú a cukorbetegsége, milyen egyéb betegségei vannak még, illetve hogy mennyi súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni. A legjobb megoldás, ha kezelőorvosával megbeszéli a lehetőségeket, ha az életmódváltás előtt egy állapotfelmérés is történik, illetve ha rendszeres orvosi ellenőrzésen vesz részt az esetleges problémák elkerülése és az állapotváltozás nyomon követése érdekében.

Azonban azt már jó, ha most tudja, hogy olyan edzéstervet érdemes kidolgozni, amely a kezdetekben nem terheli meg olyan nagyon a szervezetét. Kezdetben elegendő hetente három alkalommal edzeni. Egy-egy edzés pedig ne tartson tovább 15-20 percnél. Később aztán fokozatosan lehet növelni az edzés intenzitását és időtartamát.

A cukorbeteg személynek hasznára válhat az edzés- és táplálkozási napló, amelyben sok-sok adatot rögzíthet. Többek között ebben leírhatja, milyen ételeket fogyaszt nap mint nap, milyen az inzulin típusa és adagja, milyen edzésprogramot végez, mennyi a súlya, hogyan érzi magát, milyen az egészségi és a lelkiállapota.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha a cukorbeteg személy úgy dönt, hogy nem a saját otthonában, hanem edzőteremben kíván megszabadulni a súlyfeleslegétől, akkor mindenképpen legyen nála olyan kártya, amelyen szerepel, hogy ő cukorbeteg, illetve gondoskodnia kell arról is, hogy legyen nála szőlőcukor, üdítőital és teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy egy müzliszelet.

Amikor egy-egy alkalommal véget ér az edzése, akkor mindig mérje meg a vércukorszintjét, és ha valamire szüksége van, akkor tegye meg a szükséges lépéseket. Mindemellett nagyon fontos, hogy kielégítse szervezete folyadékszükségletét és fogyasszon olyan ételt, amely összetett szénhidrátot tartalmaz.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük