fbpx

Sokáig szeretne élni? Bölcs akar lenni? Mutatjuk, hogy mit tegyen!

Asztal tetején egy szemüveges kislány törökülésben ül és könyvet olvas.

Gyerekként nagyon jó volt hallgatni az idősebb, bölcsebb emberek történeteit, meséit. Mikor kicsik vagyunk, nem gondolunk az öregkorra, aztán felnőttként azon kapjuk magunkat, hogy mi is szeretnénk megélni azt a kort, amikor már nem félünk elmondani, ami a szívünket nyomja. Szeretnénk bölcsek és tapasztaltak lenni.

De mitől is lesz valaki bölcs? Mikor mondhatja el ezt magáról valaki? Nyilván szüksége van az embernek olyan tapasztalatokra, amelyek bölccsé formálják, de magas szintű szellemi tudással és érzelmi intelligenciával is rendelkezni kell. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mitől is válhatunk ilyen érett és tapasztalt személyiségekké.

A bölcs ember rugalmasan gondolkodik és nagyon nyitott minden újdonságra, a világ dolgaira, az élet egyéb aspektusaira. Nem utasít el csak azért valamit, mert nem ismeri, ellenkezőleg, az a célja, hogy minden új dolgot megismerjen. Nem zárkózik el semmi elől, éppen ez a nyitottság teszi lehetővé, hogy sokkal toleránsabb és megértőbb legyen másokkal. A bölcs ember nem akar megváltoztatni senkit és szeret másokkal törődni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Attól, hogy valaki bölcs, még nem biztos, hogy mindig mindent tud, sőt a bölcsességhez hozzátartozik, hogy tudja magáról, hogy mit nem tud. Nem akar okoskodni, ha nem ért valamihez, sőt szívesen tanul másoktól. Tudja, hogy kinek mikor mit mondhat, és ezek a személyiségjegyek nagyon szerethetővé is teszik őt.

A bölcs emberek nem feltétlenül rendelkeznek magas iskolai végzettséggel, de nagyon sok tapasztalattal bírnak, és óriási a tudásszomjuk. Nemcsak az életről tudnak sokat, nemcsak tájékozottak, de szeretnek olvasni is, így nem meglepő, hogy nagyon sok tudásanyagra az olvasás útján tesznek szert.

A tudás hatalom – tartja a mondás, és ez valóban így is van. Minél több tudásra teszünk szert, minél többet olvasunk, annál jobban kitárul előttünk világ, és annál jobban meglátjuk az összefüggéseket. Globálisan gondolkodunk, és törekszünk arra, hogy megérthessük azt az életet, amiben létezünk.

Minél tájékozottabbak vagyunk, minél többet utazunk és tudunk meg a világról, az emberekről, annál bölcsebbek lehetünk. Az emberekkel való interakció, a sok-sok beszélgetés, a lelki és az érzelmi kapcsolatok, mind-mind lehetővé teszik, hogy mi is tapasztalt és bölcs idős emberekké váljunk.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Kedves és bölcs, igazi évindító cikk. Csak pár paktikus ötlet hozzá: az a tudás a miénk, amit gondozunk, fenntartunk. Érdemes előszedni az ifjúkori matek, fizika, kémia feladatokat és újra megpróbálni megoldani.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük