fbpx

Sószegény étrenddel a magas vérnyomás ellen

Ha megelégszünk körülbelül 6 gramm konyhasóval naponta, a vérnyomásunk átlagosan 2-8 Hgmm-rel lesz kevesebb. Hat gramm konyhasó, az pont egy teáskanálnyi. Hogyan osszuk ezt be? Az átlagember naponta több mint 10 grammot is magához vesz. Intenzív sós ízhez vagyunk hozzászokva, mert a készételek, de a kenyér, a szalámik és a sajtok is erősen sózottak. Azonban meglehetősen gyorsan átszoktathatjuk magunkat – már 7-10 napon belül. Kevesebb sóval eleinte talán kissé íztelennek találjuk az ételeket, később aztán a büfék és éttermek ételeit érezzük majd túl sósnak.

Sok só van többek között a perecekben, a sós stangliban, ketchupban, leveskockákban, kolbászban, füstölt sonkában, szalámikban, a parmezánban és a fetában. Ezek a példák 100 grammonként több mint 1 gramm nátriumot tartalmaznak. Az élelmiszerek nátriumtartalma általában egy utalás a tartalmazott konyhasó mennyiségére. 2,4 gramm nátrium 6 gramm konyhasónak (nátrium-kloridnak) felel meg. Figyeljük a tápanyagtáblázatot a késztermékeken, és keressük a nátriumot. Így felismerjük, ha a kiválasztott szeletelt kenyér, chips vagy a töltött olívabogyó túl sok sót tartalmaz. Figyelem: néhány ásványvíznek is meglehetősen magas a nátriumtartalma!

Részesítsük előnyben azokat az élelmiszereket, amelyekben kevesebb konyhasó található. Ide tartozik például a tej, a joghurt, a túró, a zabpehely. Szinte semennyi nátrium nem mutatható ki a friss gyümölcsben és zöldségben, valamint a zöldfűszerekben és a nem sózott diófélékben. Legjobb, ha frissen készítjük el az ételeket. Ennek során is spórolhatunk a sóval: csak közvetlenül evés előtt szórjuk meg vele az összetevőket. Inkább ízesítsünk zöldfűszerekkel. Pároljuk a zöldségeket, ez erősíti azok saját ízét. Száműzzük a sószórót az asztalról, különben puszta megszokásból fogjuk használni. Minden csipet só, amelyről lemondunk, pozitívan hat a vérnyomásunkra.

Azonban nem minden hipertóniás profitál egyformán ezekből az intézkedésekből. Ennek oka: a magas vérnyomásban szenvedőknek csak 40%-a reagál érzékenyen a konyhasóra. Azaz, ha túl sokat esznek belőle, emelkedik a nyomás az ereikben. Ha takarékosan bánnak vele, csökkennek az értékeik. A többi 60%-nál a nátrium-klorid alig van hatással a vérnyomásra. Mivel azonban nehéz kimutatni a sóérzékenységet, mindenkire érvényes a 6 grammos ajánlás, aki magas vérnyomással küzd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük