fbpx

Vitaminok cukorbetegségnél – az egészséges táplálkozás gyengíti a tüneteket

A diabétesz olyan betegség, amelynél a szervezet a cukorszintjét nem képes önállóan szabályozni, vagyis a cukorbetegség közvetlen összefüggésbe hozható a táplálkozással. A hosszú távon egészségtelen táplálkozás nemcsak a szívinfarktus kockázatát vagy az agyvérzés veszélyét növeli, hanem a cukorbetegeknél hirtelen súlyosbíthatja az egészségi állapotot is. Ezért a diabéteszben szenvedőknek különös módon kell ügyelniük az egészséges táplálkozásra. Sok veszélyes kísérőbetegség – pl. az ér- és vesekárosodás – előzhető meg többek között kielégítő vitaminbevitellel. A cukorbetegeknek magasabb a vitaminszükségletük.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert és ragyogóvá teszi a bőrt

A C- és E-vitaminhoz hasonló antioxidánsokat a cukorbetegek szervezete nehezebben veszi fel. Ezért a cukorbetegek antioxidáns-szükséglete lényegesen magasabb. Ezek a vitaminok leküzdik a kórokozókat és a szabad gyököket,  így erősítik az immunrendszert. Mivel a szabad gyökök a bőrt is öregítik, a C- és E-vitamin hatása hasonló a fiatalító krémekéhez. A szervezet csak kis mennyiségű C-vitamint képes tárolni, ezért fontos, hogy rendszeresen vegyünk magunkhoz a vitaminból. Különösen gazdag C-vitaminban a paprika, a narancs és a citrom, de a hüvelyesek is sok C-vitamint tartalmaznak.

A B-vitamin megelőzi a vesekárosodásokat

A B-vitaminok elengedhetetlenek a vese zavartalan működéséhez. Mivel a vesekárosodás a cukorbetegség leggyakoribb kísérőbetegségei közé tartozik, nagyon fontos a B-vitaminok elegendő bevitele. A B-vitaminok leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, a hüvelyesekben és a burgonyában fordulnak elő bőségesen.

Cinkre az inzulin tárolásához van szükség

Az inzulin hatásához króm szükséges, cinkre pedig az inzulin tárolásához és a sebgyógyuláshoz van szükség, ezért a cukorbetegeknek fokozottan szükségük van cinkre. A krómbevitelre nem kell figyelni, mert itt csak nagyon ritkán lép fel hiány. A legfontosabb cinkforrások az állati eredetű élelmiszerek. Legmagasabb cinktartalma a májnak van, de aki nem szereti a májat, nyugodtan fogyaszthat más húsokat. Ezen kívül az osztrigában és a napraforgómagban is sok cink található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük