fbpx

Vörösbor mint életelixír – az ereknek is

A mediterrán konyha gazdag rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint a növényi olajokból vagy tengeri halakból nyert egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. A mediterrán konyha további fontos összetevője a piros szőlő vörösbor formájában, amelyet rendszeresen, de mértékkel isznak az étkezésekhez. A vörösbor mértékletes fogyasztása az étkezéshez a franciáknál hozzátartozik az „etiketthez”. A vörösbor fenolja és a sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó étrend vitaminjai képesek semlegesíteni a szabad gyököket, és így védenek az érelváltozásoktól. A mediterrán konyha alkotóelemei tehát lényeges szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

„Francia paradoxon”

A franciák szeretnek lakomázni és „bűnözni”. Azt gondolhatnánk, hogy ez az életforma negatív hatással van az egészségükre, de pont ellenkezőleg: Franciaországban a szívinfarktus rizikója a 40 és 69 év közötti férfiaknál és nőknél csak feleakkora más országokhoz hasonlítva. Mindez úgy, hogy a franciák éppolyan zsírosakat esznek, sőt többet dohányoznak, mint a többi európai.

Ezt a jelenséget (alacsonyabb halálozási ráta szív- és érrendszeri betegségekben más ipari nemzetekhez képest, bár a rizikófaktorok – mint a dohányzás, magas zsírtartalmú táplálkozás – hasonlóan magasak) „francia paradoxonnak” nevezzük. Itt felmerül a „miért” kérdése.

A válasz pont annyira nyilvánvaló, mint amennyire ellentmondásos: a rendszeres vörösborfogyasztás az, ami a szív és az erek egészségét biztosítja. A vörösbor pozitív egészségügyi hatásaiban döntő az egyenletes, de visszafogott fogyasztás, és természetesen a vörösbor maga.

Mi teszi a vörösbort életelixírré?

Már régóta feltételezték, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás segíti az egészséget. A 90-es évek elején két francia kutató tudományos bizonyítékot talált arra, hogy a vörösbor megelőző hatással van például az érelmeszesedésre, érszűkületre. Azóta nemzetközi szinten kutatják a vörösbor összetevőit.

Fenolok a vörösborban – egy ok a francia paradoxonra

De mely összetevőknek köszönheti a vörösbor a hosszú és egészséges élet mítoszát? Ezek elsősorban a bioaktív vörösbor-fenolok, amelyek a vörösbor 0,2%-át teszik ki, a fehérborban viszont csak 0,01%-ban vannak jelen. Míg ugyanis a fehérbort a szőlő kipréselt levéből állítják elő, a vörösbor gazdag színét úgy kapja, hogy az egész szőlőt héjastól törik össze. Az egészséges anyagok tehát a héjból és a magból kerülnek a pohárba. A fehérbornál a szőlőlevet kipréselik, és aztán szétválasztva erjesztik. A vörösbor ezért lényegesen magasabb koncentrációban tartalmaz polifenolokat (1500-4000 mg/l), mint a fehérbor (200-500 mg/l).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük