fbpx

A cinkhiány főleg az idősebbeket érinti

Cinkben gazdag élelmiszerek: mogyoró, dió, mandula, tökmag, napraforgómag, quinoa.

A cink az egészséges étrend lényeges eleme, hiszen szükségünk van rá a megfelelő sejtosztódáshoz és az immunrendszer egészséges működéséhez. Az idősebb embereknél gyakrabban alakul ki cinkhiány, mint a fiatalabb korosztálynál. Kik vannak veszélyben? Kiknek kell jobban ügyelniük a cink pótlására?

Egyes betegségeknél – Alzheimer-kór, cukorbetegség, autoimmun betegségek, korral kapcsolatos degeneratív betegségek, Wilson-betegség – gyakran alakul ki hiány ebből az ásványi anyagból. A cink hiánya fokozza az oxidatív stresszt és a gyulladást. Mindkettő szorosan összefügg a krónikus betegségek kialakulásával.

A cink fontos az immunrendszer egészséges működéséhez is. Ha nem adjuk meg szervezetünk számára a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat – köztük a cinket –, akkor az immunrendszer nem lesz képes megbirkózni a fertőzésekkel szemben, legyen szó vírusos vagy éppen bakteriális fertőzésekről.

Ha egyre több hajszála marad a hajkeféjében, azaz ritkul a haja, ez is következménye lehet a cinkhiánynak. Azonban a hajhullásnak más oka is lehet, ugyanis erős hajhullást csak súlyos cinkhiány okozhat, hasonlóan a szem- és bőrelváltozásoknál, a gyakori hasmenésnél vagy az impotenciánál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az immunfunkció és a sejtnövekedés mellett a cink fontos szerepet játszik a szaglásban és az ízlelésben. Általában az idősekre jellemző, hogy azért nem esznek, mert egyszerűen nem élvezik az étkezést, ugyanis nem érzik az ízeket és illatokat. Ezt pedig általában a cinkhiány okozza. Érdemes ezzel foglalkozni, mert a nem megfelelő táplálkozással csökken a tápanyagbevitel, ez pedig legyengíti az idős szervezetet, ami betegségeket generálhat.

A cinkhiány más érzéket is megzavarhat, például a hallást is. Egy kutatás során megállapították, hogy a cinkhiány nem csupán enyhe hallásromlást okozhat, hanem komoly halláskárosodással járhat együtt. A már kialakulást halláscsökkenés esetébencinkpótlás esetén javulás tapasztalható. Köszönhető ez annak, hogy a cink antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása csökkenti az oxidatív károsodást a belső fülben.

A cinkhiány gyermekek esetében is szembetűnő, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a sejtnövekedésben. Azok a gyermekek, akiknek a szervezete nem jut elegendő cinkhez, nem nőnek túl magasra, éppen ezért fontos, hogy a gyermekeknek is biztosítsunk cinkben gazdag táplálékokat.

Milyen táplálékok gazdagok ebben az ásványi anyagban? Többek között a tojássárgája, a lencse, a marhahús, a napraforgómag, a tökmag, a zabpehely, a borjúmáj, az osztriga, a rák, az étcsokoládé és a földimogyoró.

 1. Kis Erzsébet

  Köszönöm, hogy új dolgokat tudtam meg a cikk olvasása kapcsán: érzékelési zavarok/szag,íz/ , továbbá halláskárosodás. Fontos az is, hogy mely táplálékkal vihetjük be a szervezetünkbe a cinket.
  Üdv. :Erzsébet

 2. Gyenesné Radácsy Gyöngyi

  Örülök h. végig olvastam a cikket,mert megfázásos alkalmával el szokott menni teljesen a szaglásom és nem mindig jön vissza 100./.-osan.eddig a B1 vitamin pótlással próbáltam vissza csalogatni!!! Odafigyelek ezentúl a cinket is.Köszönöm az információt! Gyenesné Radácsy Gyöngyi.

 3. ambris zsuzsi

  Nagy szolgálatot tesznek a társadalom egészségügyi ismereteinek – állapotának ilyen magas szinten történő fejlesztésével !
  Nagyon hasznos minden cikkük.
  Köszönjük :))

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük