fbpx

Gyógyszer nélküli hashajtó: mangó

Egy mangófa, tele mangókkal.

Az emberek egy része gyakran küzd emésztési zavarokkal. A legtöbben a székrekedést jelölik meg legnagyobb problémának. Sokan még mindig a hashajtókhoz fordulnak ilyenkor, pedig ezekhez a szervezet könnyen hozzászokik, és aztán már nem vezetnek eredményre. A természet felkínál számunkra olyan csodálatos növényeket, amelyek nagyon nagy hasznunkra lehetnek a székrekedés problémájában is.

A mangó csodálatos gyógynövény, amelyet remekül felhasználhatunk a konyhában. Természetesen önmagában is fogyaszthatjuk, de mint kiderült, a magas rosttartalmának köszönhetően még székrekedés esetén is rendkívül hatásos.

A székrekedést nagyon komolyan kell venni, mint ahogyan más egészséggel kapcsolatos tünetet is. Akkor beszélünk erről a kellemetlen problémáról, ha hetente 3 vagy ennél kevesebb alkalommal kell a mosdóba igyekeznünk, illetve, ha azok az alkalmak nagyon fájdalmasak és kellemetlenek.

Lehet, hogy csak az életmódunkon kell változtatni és megoldódnak a gondjaink, de az is lehetséges, hogy komoly betegség áll a háttérben, így érdemes kivizsgálást kérni, ha a probléma hosszabb ideje fennáll.

A mangóval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy elősegíti a székletürítést, hozzájárul a bélgyulladás csökkenéséhez, amit leginkább az oldható rosttartalmának köszönhetünk.

Nagy mennyiségben tartalmaz bioaktív hatóanyagokat, például polifenolokat. A rendszeres mangófogyasztással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy azért is olyan hasznos az emésztőrendszer számára, mert megnöveli a jótékony baktériumok számát és így segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Ez nagyon lényeges, hiszen az immunrendszer hatékonysága összefüggésben áll a bélflóra állapotával. Amennyiben ez az egyensúly felborul, komoly betegségek is kialakulhatnak, akár elhízás és az ebből fakadó megbetegedések, érelmeszesedés vagy éppen autoimmun betegségek.

A mangó antioxidáns antociánokban és karotinoidokban is rendkívül gazdag, de az olyan gyulladáscsökkentő flavonoidokban is bővelkedik, mint például a kvercetin.

A mangó szemvédő tulajdonságát a benne található karotonoidoknak is köszönhetjük, leginkább a zeaxantin és lutein emelkedik ki, melyek pozitívan hatnak a retinára és akár a makula degenerációval szemben is védelmet jelenthetnek számunkra. A karotinoidokban bővelkedő táplálékok rendszeres fogyasztása mintegy 35-40 százalékkal csökkentik a makula degeneráció kialakulásának kockázatát.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük