fbpx

A tápanyagokban gazdag és immunrendszert erősítő mangó

Kék faasztalon fatálon egész és félbevágott, beirdalt mangók.

A tápanyagoknak nagyon fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében. Minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál nagyobb lesz az esélye, hogy nem szenvedünk majd tápanyaghiányban. A mangóról is elmondható, hogy sokféle tápanyagban bővelkedik, amelyek aktívan hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Mutatjuk is, melyek ezek a tápanyagok.

A mangó gazdag forrása a C-vitaminnak, a réznek, a folsavnak, a B6-vitaminnak, az A-vitaminnak, az E-vitaminnak, a K-vitaminnak, a niacinnak, a káliumnak, a riboflavinnak, a magnéziumnak és a tiaminnak.

Az immunrendszer támogatásában a C-vitamin játszik nagy szerepet, amely antioxidáns hatással is rendelkezik. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely megtámogatja a vas felszívódását, védelmet jelent a sejteknek a károsodásokkal szemben, illetve a sejtek növekedését is segíteni tudja.

A mangó nemcsak a magas tápanyagtartalma miatt emelkedik ki a többi gyümölcs közül, hanem azzal is, hogy alacsony a kalóriatartalma. Két étkezés között tehát nyugodtan ehetünk mangót. Nemcsak azért, mert kevés kalóriát tartalmaz, hanem azért is, mert rostokban is bővelkedik, ami viszont jóllakottságérzetet ad, azaz egy-egy főétkezés alkalmával nem fogunk majd sokat enni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a mangó rendszeres fogyasztása képes visszaszorítani a cukorbetegség kockázatait. Egy másik tanulmány pedig azt írta, hogy azok a táplálékok, amelyek C-vitaminban és karotinoidokban gazdagok, csökkenteni tudják a vércukorszintet. Márpedig a mangó mindkét tápanyagban bővelkedik.

A mangó nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem más antioxidánsokban is, például polifenolokban. Ilyen polifenol például a mangiferin, az antociánok és a katekinek. Ezek az antioxidánsok nemcsak az öregedési folyamatokat lassítják, hanem a krónikus betegségek kockázatait is csökkenteni tudják.

Ha immunerősítésre van szükségünk, akkor is bátran nyúlhatunk a mangóhoz, merthogy a benne lévő tápanyagok valóban nagyszerűen támogatják a szervezetünk védelmi vonalát.

A mangó gazdag forrása az A-vitaminnak. Amennyiben A-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor nagyobb lesz a fertőzések kialakulásának a kockázata.

A mangó más fontos tápanyagokat is tartalmaz, amelyek szintén elengedhetetlenek az immunrendszeri egészséghez. Ilyen például a réz, az E-vitamin, a folsav és a B-vitaminok.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A mangó bizony értékes és finom, ha jó érett, kívül már ragacsos példányt látok, bizony van, hogy megveszem. Kis rossz érzés, hogy sokezer kilométert utazott és a héját biztos kezelték valami vegyszerrel, hogy túlélje a szállítást. Beltartalmi értékét olvasgatva nekem a jó magyar kajszibarack ugrik be, az úgy nagyjából kihelyettesíthetné…

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük