fbpx

A lakásunk is mérgezhet

Fáradt kék színű ágynemű a bevetetlen ágyon.

A hálószoba lehet a nyugalom szigete, hiszen éjszakánként itt pihenjük ki a nap fáradalmait és itt áldozunk a szerelem oltárán is. Azonban a hálószoba berendezési tárgyai olyan anyagokat tartalmazhatnak, vagy olyan anyagokból készülhetnek, amelyek veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.

Manapság már elég nagy a környezetszennyezés. Hozzáértő személyek szerint eljön az idő, amikor kint a szabadban sokkal egészségesebb dolog lesz élni, mint a saját hálószobánkban, mivel a hálószobai berendezések sokkal több szennyező anyagot tartalmaznak, mint a saját környezetünk.

A fal színét megváltoztató festékek is lehetnek veszélyesek, az egészségre károsak. Ezek a falfestékek olyan illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki, amelyek különféle betegségeket okozhatnak, például asztmát, ekcémát és allergiát, amely betegségeknek elsősorban a gyermekek vannak kitéve. Gyermekeknél ezek a falfestékek autizmus spektrum zavart is okozhatnak. Ezek a szerves vegyületek akár a rákos megbetegedésekért is felelőssé tehetők.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes matracok is veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre. Főleg azok, amelyek PVC-t tartalmaznak, habár manapság egyre kevesebb ilyen matracot gyártanak. A PVC-t már sok esetben összefüggésbe hozták bizonyos típusú daganatos megbetegedések kialakulásával, de a PVC hormonzavarokat is okozhat. Ezek a toxinok leginkább azokat a csecsemőket és a gyermekeket veszélyeztetik, akik még fejlődésben vannak.

A párnák is hordozhatnak veszélyeket, hiszen egy idő után tele lehetnek allergénekkel, poratkákkal és penésszel, amelyek szintén negatívan hatnak az emberi egészségre. A poratka például súlyos allergiás reakciókat képes okozni. A legjobb, ha természetes anyagból készült párnát használ. Az egyik legjobb anyag a gyapjú.

A szekrények, könyvespolcok és bútorok sem mindegy, hogy milyen anyagból készültek. A farostlemezből készült termékek általában olyan ragasztókkal vannak összeállítva, amelyek formaldehidet tartalmaznak. A formaldehid egy nagyon irritáló anyag, amely nemcsak légzési problémákat okozhat, de irritálhatja a szemet is, valamint potenciálisan rákkeltő hatással is rendelkezik.

Régebben gyártottak naftalint tartalmazó molyirtókat, amelyek szintén veszélyt hordoznak magukban. Ezek a molyirtók okozhatnak szédülést és fejfájást, szem-, illetve bőrirritációt is. Hosszú távon ezeknek a molyirtóknak a belélegzése károsíthatja a májat, illetve a szürkehályog kialakulásáért is felelőssé tehető.

1 thought on “A lakásunk is mérgezhet”

  1. Kengyel Tiborné

    Miért gyártanak veszélyes anyagú terméket, hol van az ellenőrzés amikor ezeket piacra bocsájtják?!
    Gyermekünk a kincsünk!?

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük